Foto: Hedegaard Foods

Salget af økologiske æg boomer

Forbruget af økologiske æg steg til nye rekorder i 2012. Udviklingen ser ud til at fortsætte i år. Det vækker glæde hos nordjyske Hedegaard Foods.

Trods finansiel krise så lægger forbrugerne stadigt flere af de væsentligt dyrere øko-æg ned i indkøbskurven. Sidste år var hvert femte æg økologisk.

En af landets største ægleverandører Hedegaards Foods fra Hadsund solgte i 2012 72 millioner økologiske æg i Danmark. En fremgang på 8,5 procent fra 2011 efter mange års opgang.

- Økologiske æg har overgået alle forventninger i 2012. Der er ikke noget, der tyder på, at efterspørgslen bliver mindre i de kommende år, siger administrerende direktør hos Hedegaard Foods Ivan Noes Jørgensen.

I 1990 var over 90 procent af æggene fra bushøns. Men en kampagne fra Dyrenes Beskyttelse ændrede forbruget. I dag er lige under 60 procent buræg fulgt af øko-æg, skrabeæg og frilandsæg.

Andelen af økologiske æg til detailmarkedet i Danmark udgør nu for første gang 20 procent.

Alene i januar i år steg salget af øko-æg med knap 15 procent i forhold til samme måned sidste år.

Ifølge Danmarks Statistik steg salget af øko-æg fra 2008 til 2011 14 procent. Generelt er ægforbruget i Danmark i det hele taget steget med 37 procent fra 2000 til 2012. I samme periode er det økologiske salg fordoblet.

- Ægforbruget er steget af flere årsager. Forbrugerne har stor tillid til de danske æg uden salmonella. Samtidig laver flere mad selv på grund af krisen, og det betyder et større forbrug. Endelig er tidligere tiders kolesterolforskrækkelse aftaget betydeligt, siger konsulent Niels Finn Johansen fra Videnscentret for Landbrug, Fjerkræ.

/Ritzau/