Foto: Lars Lyngdahl

Samarbejde baner vej for bedre bredbåndsdækning i Nordjylland

Business Region North Denmark (BRN) samler nu Regionen og de nordjyske kommuner om fælles regler for opstilling af master og nedgravning af bredbåndskabler. Det skal skabe bedre dækning med bredbånd og mobiltelefoni.

BRN’s bestyrelse, som består af de 11 nordjyske borgmestre samt formanden for Regionsrådet, har besluttet at udarbejde en fælles politik for opstilling af master samt fælles retningslinjer for gravetilladelser ved etablering af kabelforbindelser med bredbånd. De fælles regler baner vej for et samarbejde med private teleleverandører omkring dækning med bredbånds internet og mobiltelefoni til glæde for virksomheder og borgere i Nordjylland.

Det nye initiativ indeholder flere dele, som alle har til formål at fjerne administrative barrier og lette procedurerne ved opstilling af master eller nedgravning af bredbåndskabler. Med fælles regler og én samlet nordjysk indgang for teleleverandørerne vil kommune- og regionsgrænserne ikke længere være en forhindring for den digitale infrastruktur. Det forklarer Lene Kjelgaard Jensen, borgmester i Thisted Kommune og bestyrelsesformand for BRN:

- For de private teleleverandører er grænserne på kortet jo mest til besvær, fordi de skal søge om tilladelser flere steder og ofte efter forskellige regler. Derfor giver vi dem nu et klart grundlag for et tæt samarbejde, så flest mulige virksomheder og borgere på sigt kan tilbydes en fremtidssikret digital forbindelse til omverdenen, siger Lene Kjelgaard Jensen.

I telebranchen er der positive forventninger til den fælles mastepolitik og retningslinjerne for gravetilladelser, som i øvrigt begge er udarbejdet med afsæt i en løbende dialog med branchen. Resultatet bliver en løftestang for bredbånds- og mobildækningen i Nordjylland, lyder det fra Jakob Willer, direktør i Teleindustrien:

- Med en ensartet praksis mellem kommunerne, lavere omkostninger og fokus på muligheder i stedet for barrierer, skabes et langt bedre grundlag for udbygningen af infrastrukturen, siger Jakob Willer.