Skærpet indsats mod svinebakterie
Har du klappet en gris. Eller bor sammen med en, der arbejder med grise? Det spørgsmål vil nordjyder og alle andre få, når de går til lægen eller kommer på sygehuset.
Sundhedsstyrelsen har oprustet kampen mod den resistente stafylokokbakterie svine MRSA, som flere og flere danskere får konstateret.
- Hvis de kommer ind med en infektion, så har vi mulighed for at behandle med de rigtige antibiotika i stedet for at lægge ud med det antibiotika, som vi plejer at bruge, og som ikke virker over de her svine-stafylokokker, siger infektionshygiejne-sygeplejerske i Region Nordjylland Tinna Urth til DR Nordjylland.
Alene i Nordjylland er der 10.000 indbyggere, der er i risikozonen for at være smittet med MRSA. Ved en podningstest finder man altså ud af, om de er smittet og skal have en anden type antibiotika. Men der ud over har screeningen af patienter med mulig svine MRSA også et andet formål.
- Inde på sygehusene har vi de allermest sårbare mennesker indlagt, og vi vil nødigt, at de ved et uheld bliver smittet. Så hvis folk har svine-stafylokokker, så vil vi tilbyde dem en enestue, og personalet tager nogle særlige forholdsregler, siger hun.
Tinna Urth forventer, at den skærpede indsats og fokus kan være med til at bremse smitten hos personer uden direkte kontakt med grise.
- Jeg har en klar forventning om, at når folk bliver klar over, at de har den her stafylokok, så kan man med simple forholdsregler, når man går ud af stalden, være med til at minimere smittespredningen ud i samfundet. Ved at man lader støvet blive ude i stalden, så man ikke tager det med hjem til sin familie, der i værste fald risikerer at tage det med videre ud, siger hun.
I år har over 60 nordjyder fået konstateret svine MRSA. For to år siden var tallet 20. På landsplan er tallet i år over 200 mod 111 for to år siden.
Nordjylland og Sydjylland er de områder med flest konstaterede tilfælde.
En del er smittet uden at have været i kontakt med svin. Det antal håber Tinna Urth vil falde med den nye indsats.
- Vi ser jo i Nordjylland, at omkring tyve procent, der er smittet med svine-stafylokokken. De har ingen kontakt tilbage til landbruget. Det er de tyve procent, vi gerne vil minimere, siger Tinna Urth.