Skagboer langt fra vandet skal betale for kystsikring
Borgere i Gammel Skagen er utilfredse med at skulle betale for kystsikring, når de bor op til en halv kilometer fra havet.
I Gammel Skagen er kommunen nu klar til at sikre kysten. Men nogle af grundejerne i området er utilfredse med, at de skal være med til at betale for kystsikring, når de bor op til en halv kilometer fra vandet.
Kysten ved Gammel Skagen skal sikres, så havet ikke æder husene tættest på vandet. Det skal Leif Thomsen være med til at betale for, selvom han fra sit hjem har næsten 500 meter ned til vandet.
- Det er jeg meget utilfreds med rent ud sagt. Man kan ikke jævne bakkerne og bygge husene ud, og så tro, at andre vil betale for ens dumheder, siger Leif Thomsen, der har boet i Gammel Skagen siden 1934.
Økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune har sagt god for at kommunen betaler en del af kystsikringsprojektet. Grundejerne i Gammel Skagen skal dog selv betale omkring 5 millioner kroner for at få sikret kysten.
- Det er selvfølgelig i orden, at dem der får glæde af det, også skal være med til at betale, siger Leif Thomsen, som dog ikke mener, at han hører til de grundejere, som kommer til at nyde godt af at få sikret kysten.
Det er formanden for teknisk udvalg i Frederikshavn Kommune ikke enig med ham i.
- Det gør de på sigt. Selvfølgelig afhængig af, hvor man bor, men vi har været i kontakt med Kystdirektoratet og man må have lov at kigge rigtig langt frem i tiden, når man laver sådan et projekt her, siger Lars Møller (Venstre).
I første omgang var det ikke meningen, at Leif Thomsen skulle betale for kystsikringen, men efter forhandlinger mellem de 300 grundejere tættest på havet og kommunen er det nu blevet sådan, at alle de 650 grundejere, der bor op til 500 meter fra kysten, skal være med til at betale for projektet, som ifølge kommunen er vigtigt at få gennemført.
- Vi ved, at havet æder af kysten. Jeg er glad for, at vi har fået gang i projektet, særligt når man ser, hvad der er sket ovre på vestkysten, siger Lars Møller.
Derfor kan Leif Thomsen nu snart se frem til at få en regning for kystsikring fra Frederikshavn Kommune.
- Der er kun én ting at gøre, og det er at betale den, og så ikke høre mere fra dem indtil næste gang, siger Leif Thomsen, som trods alt håber, at nogle får glæde af de penge, han smider i havet.
- Det kan være mine efterkommere, de får. Det håber jeg da, for jeg får ikke noget ud af det. Havet kommer ikke så langt ind. Det tror jeg ikke.