Foto: Kim Christiansen

Skoleelever til sauna-marathon

Det er en kold dag med minusgrader, men et par friske fyre har bestemt ikke problemer med at holde varmen.

De to gymnasie-venner Mikkel Redder og Jonas Andersen skulle egentlig have brugt dagen på skolebænken. I stedet har de valgt at bruge hele dagen på at gå i sauna. Den store Kelo-sauna i Svømmelandet i Nørresundby holder nemlig fredag ti års fødselsdag. Det fejres med såkaldt saunagus hver eneste time fra tidlig morgen og 12 timer frem. Der hældes duftende olier på saunaen, og temperaturerne når op over de 80 grader.

Fra morgenstunden var der allerede fyldt godt op i saunaen, og Mikkel Redder og Jonas Andersen er med hele vejen- fra morgen til aften: 

- Vi tog lige en omsorgsdag. Vi har provianter med, og så tager vi en marathon-dag i sauna, siger Mikkel Redder.

En kelo-sauna er en saunahytte, der er bygget af gamle stammer fra fyrretræer, der har vokset i Lapland. Saunaen i Nørresundby bliver til daglig flittigt brugt, men fredag var der altså ekstra gang i den. For Mikkel Redder og Jonas Andersen var det en dag, de ikke ville undvære:

- Det er lidt ligesom, hvis et familiemedlem fylder rundt. Det skal man jo møde op til. På samme måde skulle vi altså bare være med til at fejre saunaens fødselsdag, siger Mikkel Redder.

Kelo-saunaen er Danmarks største, og der kan være knap 60 mand i den. Der har de sidste ti år været afholdt over 11.000 saunagus i kelo-saunaen i Nørresundby.