Snegle smitter hunde: Dødelig hundesygdom er kommet til Jylland

Det kan være en god ide at holde ekstra øje med sin hund.

Menneskets bedste ven, den første fødte, og familiens beskytter. Det er blot nogle af de navne, som hudeejere giver deres kære små pelsklumper. 

Når det kommer til hunde, så har ejerne en tendens til at gå hele vejen i kampen for at holde dem sunde, raske og sikre, men det kan, i takt med at vi går sommerhalvåret i møde, blive svært. 

En farlig hundesygdom er nemlig ifølge TV2 Østjylland kommet til Jylland - den såkaldte hjerte/lungeorm. Og Nordjylland er ingen undtagelse. 

- Det er også at finde i Nordjylland, og da det er en parasit, som smitter via en snegel, så er det klart at smittefaren ikke er særlig stor i frost-månederne, forklarer Thomas O. Larsen, der er dyrlæge hos AniCura Dyrhospitalet City Syd, til TV2 Nord.

To forskellige sygdomme

Faktisk er det to forskellige sygdomme, som der er tale om. Det er nemlig to forskellige orme, som inficerer to forskellige systemer hos hunden.

Hjerteormen bor i hjertet og kan her blokere for blodets gennemstrømning til lungerne, hvilket kan give luftvejssymptomer såsom hosten og åndenød hos hunden. 

Lungeormen trænger derimod ind i selve lungevævet og kan derfor også give vejrtrækningsgener. 

Begge ormetyper kan være livstruende for hunden, hvis de ikke behandles i tide.

Hvordan forebygger man det?

Du kan selv være med til at mindske risikoen for, at din hund bliver smittet ved altid at huske at samle din hunds afføring op – snegle spiser nemlig afføring, og kan derved overføre smitten.

Derudover er det også en god ide at undgå at lade din hund gå frit på steder, med mange hunde eks. hundeparker eller steder hvor ræve holder til. Jo flere hunde og ræve i et område, jo større smittepres.

Sidst men ikke mindst vær opmærksom på, hvad din hund putter i munden under gåturen – snegle lever ofte i græsset.

Kilde: Dyreværnet.dk

Ikke udbredt i Nordjylland

Dyrlægen understreger dog, at sygdommen ikke er udbredt i det nordjyske - endnu. 

- Det er klart, at vi ser flere og flere tilfælde af det på grund af blandt andet klimaforandringer og øget færdsel på tværs af landegrænser, konstaterer Thomas O. Larsen. 

Dog understreger han, at sygdommen er meget farlig, og at den kan få fatale konsekvenser. 

- Det kan ende med, at hunden dør, fordi den får indre blødninger, understreger han og fortsætter.

- Der går typisk et stykke tid, hvor hunden vil hoste og være træt, samt ikke opføre sig normalt. Der er det vigtigt at tage den til dyrlægen, og der skal vi med vores kompetencer finde frem til det. 

Det er dog ikke altid helt nemt for dyrlægen at finde frem til de drilske orme. 

- Man bliver oftest forbavset over at finde ormene, da parasitten har meget uspecifikke symptomer, fortæller Thomas O. Larsen, der dog fremhæver træthed, stakåndethed og hoste. 

Smittes via en snegl 

For at finde frem til den farlige sygdom, skal der tages en afføringsprøve, da det er der igennem, at smitten begynder. 

- Smitten sker via en snegl, som spiser hundens afføring med hjerte- og/eller lungeormen i, derefter skal den nye hund spise sneglen for at få sygdommen overført, forklarer dyrlægen.

Hunden spiser sneglen enten ved at drikke i en pyt, sluge en snegl, eller spise græs med snegle på, og herefter vandrer ormelarverne gennem kroppen. 

Derfor kan man som ejer heller ikke forebygge sygdommen en helt masse ifølge dyrlægen. 

- Smitten sker jo, når hunden er ude og søger i jorden, og det er en naturlig det af at lufte sin hund, så det kan man som sådan ikke gøre noget ved. Det bedste er at holde øje med hunden og tage den til dyrlæge ved ændret adfærd. 

Udover hunde kan også ræve mårhunde og vaskebjørne bærer parasiten. 


Seneste nyt

fra Nordjylland