Nyt biogaslager på Renseanlæg Øst sender spildevand til Aalborg Portland, hvor biomasse bliver til cement. Foto: Aalborg Kommune

Lasse Frimand Jensen, bestyrelsesformand Aalborg Forsyning. Foto: Aalborg Kommune

Helle Strandbæk, afdelingsingeniør Aalborg Forsyning Foto: Aalborg Kommune

1 af 3

Spildevand bliver til cement

Nyt biogasanlæg omdanner spildevand fra Aalborgs borgere til biomasse, som Aalborg Portland bruger til at lave cement.

Aalborg Forsyning, Kloak A/S indviede tirsdag et nyt avanceret biogaslager på Renseanlæg Øst, der i forvejen er et af landets mest moderne renseanlæg.

Med det nye biogaslager sætter Kloak A/S yderligere fart på produktionen af grøn energi.

- Vi mener det, når vi siger, at vi viser vej med grøn energi, udtaler formanden for Aalborg Forsyning, Kloak A/S, Lasse Frimand Jensen i forbindelse med indvielsen.

- Det spildevand, vi modtager fra kommunens borgere og virksomheder, anvender vi nemlig til produktion af biobrændsel, altså grøn energi, som Aalborg Portland anvender i deres cementproduktion, siger han.

I fremtiden bliver produktionen af biobrændsel endnu mere grøn. Det nye biogaslager, bidrager nemlig til, at biogas i fremtiden vil afløse naturgas i produktionen af biobrændsel. Med andre ord farvel til fossile brændsler og velkommen til grøn energi.

Ved indvielsen af biogaslageret gav afdelingsingeniør Helle Strandbæk, Kloak A/S, de mere end 100 gæster et indblik i de avancerede processer, der medvirker til, at Aalborg i dag indtager en førende position inden for udnyttelsen af spildevand som ressource.

Biogaslagret er en del af en større ombygning af Renseanlæg Øst. Ombygningen har et budget på 80 millioner kroner.

- Vi er godt klar over, at det svært for de fleste mennesker at forholde sig til, at deres spildevand rent faktisk er en ressource. Men det er det altså. I fremtiden vil vi her på Renseanlæg Øst udnytte spildevandet endnu mere effektivt, siger Helle Strandbæk, afdelingsingeniør fra Aalborg Forsyning.

Ved indvielsen fik gæsterne en sjælden mulighed for en guidet tur rundt på et moderne renseanlæg. Undervejs var der rig lejlighed til at stille spørgsmål. Rigtig mange af spørgsmålene drejede sig om de konkrete fordele forbundet med det nye biogaslager.

- Med det nye anlæg nedsætter vi CO2-udledningen, vi udfaser fossile brændsler og vi udnytter spildevandet 100 procent og undgår dermed restprodukter. Og vi stopper ikke her. Vi vil også fremadrettet have fokus på at gøre en indsats for miljøet, fortæller Lasse Frimand Jensen.

- Vi har hos Kloak A/S et mål om, at vores samlede aktiviteter - renseanlæg og kloaksystem - skal være energiproducerende i 2016. Vi har ligeledes et mål om, at vores samlede aktiviteter skal være CO2-neutrale i 2016. Det opnåede vi allerede i 2014, udtaler Helle Strandbæk.