03:01

1 af 2

Spis "gamle" grøntsager og slip for type 2 diabetes

Spis 500 gram grøntsager om dagen og slip af med din type 2 diabetes. Dette vilde scenarie kan snart blive gjort til virkelighed i Frederikshavn.

Grøntsager er ikke bare grøntsager. Det fandt John Jørgensen ud af for to år siden, hvor han deltog i et forskningsprojekt.

John vejede for meget og led af type 2 diabetes, men i løbet af tre måneder, hvor han hver dag spiste 500 gram grøntsager af de sorter, som blev dyrket i Danmark indtil midten af 1900-tallet, vendte hans liv på hovedet.

- Jeg havde et vægttab på 12 kilo, plus at man efterfølgende kunne se på mine diabetestal, at jeg faktisk ikke havde type 2 diabetes længere, fortæller John Jørgensen.

Forskning viser dog, at John langt fra er den eneste, som har oplevet en klar og målbar effekt ved at spise grøntsager som dem, der voksede i Danmark midt i sidste århundrede.

- Alle forsøg bekræfter altså, at ved jævnlig og konstant indtagelse af de her gamle lidt grove og mere bitre grøntsager, som vores bedste- og oldeforældre spiste, så forsvinder diabetesen nærmest som dug for solen, man taber sig, kolesteroltallet falder og alt forbedres, siger Henrik Hansen fra Knivholt Hovedgård.

John Jørgensen og Henrik Hansen arbejder sammen på Knivholt Hovedgård, og i første omgang lød Johns historie for god til at være sand.

Det viste sig dog, at de gamle grøntsagssorter var langt bedre for helbredet, end de grøntsager man finder i supermarkedet i dag, og derfor vil Knivholt nu til at dyrke de "gamle" grøntsager.

- De her gamle sorter er ikke umiddelbart tilgængelige i supermarkederne, så vi tænkte med hele den ånd vi har her på Knivholt og med de arealer, vi har, så ville vi gerne være med til at tilvejebringe det her for vores lokale borgere, siger Henrik Hansen.

Knivholt Hovedgård begynder snart at dyrke grøntsager fra sidste århundrede med frø fra frøbanken på norske Svalbard. Et initiativ, som kan komme de 4000 diabetikere i Frederikshavn Kommune til gavn.

- Jeg håber selvfølgelig, at vi kan hæve sundhedstilstanden, og at vi kan gøre livet for de mange diabetikere bedre, så man måske ved at lave en ordentlig kost kan slippe af med sin type 2 diabetes, for det er jo perspektivet i det her. Og det er simpelthen for godt til, at vi kan lade være med at teste det af, siger Anders Broholm (Venstre), formand for sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune.

Selvom de gamle grøntsager er mere bitre end dem, man normalt finder i supermarkedet, og det måske kræver lidt tilvænning at spise masser af gulerødder og kål, så er John Jørgensen ikke længere i tvivl om, hvad han vil gå efter.

- Jeg ville personligt helt klart vælge de gamle grøntsager. Også fordi de har de stoffer i sig, som gør, at min type 2 diabetes er meget bedre at leve med, siger John Jørgensen.