Spørgeskema med slagkraft: Nordjysk diabetesprojekt vinder sundhedspris
Et digitalt værktøj, udviklet her i Nordjylland, er med til at forbedre diabetes-patienters liv og hverdag. Torsdag vandt værktøjet og folkene bag en pris.
33-årige David Rasmussen fra Aalborg har levet med diabetes i 27 år. Han er med egne ord "ekspert i egen sygdom" - og har nu været med til at udvikle et prisvindende digitalt værktøj, som forbedrer hans og andre patienters liv.
- Det er jo virkelig fedt at være med til at udvikle noget, der har så stort et potentiale, siger David Rasmussen, som frivillig har brugt flere år på projektet.
For selvom "Diaprofil" på overfladen bare ligner et spørgeskema, er det meget mere end det. Faktisk er det så godt, at projektet torsdag vandt prisen som Årets Borgerinddragende Initiativ ved Danske Regioners generalforsamling.
Udviklet med hjælp fra patienter
Diabetesværktøjet er udviklet af Steno Diabetes Center Nordjylland og Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Men i virkeligheden er det faktisk patienterne, som har været den store drivkraft.
Det er patienter tilknyttet de to afdelinger, som i flere år har været en del af projektet.
- Vi har været meget opmærksomme på, hvordan der bliver spurgt, og hvor mange spørgsmål, der er.
Forud for en konsultation om sin diabetes udfylder David Rasmussen det digitale spørgeskema. Her skal han svare på en række spørgsmål som ikke bare handler om sygdommen, men også sociale og psykologiske forhold - og rangere dem i vigtighed. Bagefter kan både David og Lægen se svarene markeret i røde, gule og grønne farver, som indikerer, om der er noget særligt at være opmærksom på.
- De grønne betyder, at der ikke er noget, de gule er opmærksomhedspunkter og de røde skal der helt sikkert reageres på. Og det er virkelig hjælpsom til at danne overblik over, hvad man skal have fokus på, forklarer David Rasmussen.
Video fra Region Nordjylland om DiaProfil
Sproget er vigtigt
Én af de ting David Rasmussen har bidraget med er særligt fokus på sproget i spørgeskemaet.
- Hvordan er det, man stiller spørgsmål, så de ikke er stigmatiserende for patienterne, spørger David Rasmussen hypotetisk og forklarer videre, hvorfor det er vigtigt:
- Som diabetespatient oplever man ofte stigmatisering. Det kan være, når det bliver kaldt 'sukkersyge' og forbundet med dårlig livsstil.
Derudover fremhæver David Rasmussen selve placeringen af patient, læge og computer til konsultationen.
- Som patienter kommer vi ind på sundhedsområdet og bliver mødt af noget fagligt dygtigt personale, men vi bliver alligevel taget imod som eksperter i vores egen sygdom, så det har været rigtig givtigt, at når vi har sagt noget, er der rent faktisk blevet lyttet, siger David Rasmussen, som til dagligt arbejder som psykolog.
Professor er sikker på virkning
Torsdag eftermiddag blev prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ overrakt under stor klapsalve og tale fra regionrådsforman Stephanie Lose (V) - online fra København.
Det var projektleder og professor Niels Ejskjær, der modtog prisen på vegne af Steno Diabetes Center Nordjylland og Endokrinologisk Afdeling prisen. For ham betyder det meget, at projektet anerkendes - for han er sikker på, at det har en gavnlig effekt at tage "det hele menneske" i betragtning til de jævnlige konsultationer.
- Den øgede borgerinddragelse i form af spørgeskemaet gør at mine konsultationer fokuserede, de bliver et mere ligeværdigt samarbejde. Lægen eller sygeplejersken er ikke sådan en autoritet. Borgeren med diabetes har forberedt sig hjemmefra og er bevidst omkring og har reflekteret over, hvad der betyder noget. Når de har gjort det, har de også forberedt os på hvad samtalen skal handle om, forklarer professoren
Anden pris i træk
Der var fem nominerede projekter i spil til at modtage prisen - og hele to af dem har rødder i Nordjylland. Og i år var det altså diabetesprojektet DiaProfil, der løb med den bedste borgerinddragelse. Det nordjyske sundhedsvæsen begynder efterhånden at blive vant til at vinde netop denne fornemme pris.
Både i 2016, i 2018 og senest i 2020 vandt nordjyske projekter prisen og torsdag fandt endnu en pris altså vej til Nordjylland. Det var sjette gang prisen blev uddelt - og nu er den altså gået til Nordjylland fire gange.
Med prisen fulgte 10.000 kroner, som Steno Diabetes Center Nordjylland og Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har valgt at give til den lokale diabetesforening, som har været en del af projektet.
SÅDAN LØD INDSTILLINGEN
Region Nordjylland
Steno Diabetes Center Nordjylland og Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har udviklet et PRO-værktøj, der skal bidrage til at sikre, varetages. Med udgangspunkt i PRO-data udvikles et grafisk dashboard, som ved konsultationer anvendes som et fælles dialogværktøj med fokus på de udfordringer og problemstillinger, der er relevante for mennesket med diabetes. Initiativet sætter fokus på at skabe værktøjer, der giver værdi for patienten, samt gøre det, der er allervigtigst for patienten, til det centrale i dialogen. Det gælder både i forhold til den konkrete dialog om behandlingsmuligheder for patienten med diabetes såvel som i udviklingen af værktøjerne, der skal føre til den gode dialog.
Kilde: Danske Regioner