LIGE NU:

Sportsøkonom forklarer: Derfor har ishockey-klubberne det svært

Få skøjtehaller betyder få udøvere og få udøvere betyder lille interesse. Dansk ishockeys kommercielle udfordringer er mange.

Aalborg Pirates kæmper lige nu med Frederikshavn White Hawks om at komme videre til semifinalerne i Metal Ligaens slutspil.

Og samtidig kæmper klubben en indædt kamp for overlevelse helt overordnet. For kassen er tom, og hvis ikke den får tilstrækkelig hjælp med på vejen, kan klubben ikke reddes.

Krisen er altså meget alvorlig, men det er langt fra første gang en en ishockey-klub er i vanskeligheder. Alene i 2009 fik seks klubber konkurs.

Og ishockeyens udfordringer på den økonomiske bane er mange, hvis man spørger sportsøkonom ved University College Nordjylland Kenneth Cortsen.

- Det er svært at kommercialisere ishockey. Ishockey er ikke en del af vores kultur på samme måde som fodbold og håndbold. Og der er faktisk et ret lille markedsgrundlag for at drive sportsklubber professionelt i Danmark. Det gælder ikke kun ishockey, men også håndbold og i en vis grad fodbold.

Fodbolddanmark kan mønstre 300.000 aktive spillere mens ishockey kun kan tælle til 4000. Og så er det svært at opbygge en stor fanbase.

- Rent strukturelt er det også svært for ishockey at blive bredt mere ud. Der er en idrætshal i hver en lille by, men kun få skøjtehaller. Derfor har vi 90.000 aktive badmintonspillere og kan være med i verdenseliten der, men vi har kun 4000 ishockeyspillere.

Trods den lille masse og den begrænsede mængde skøjtehaller har dansk ishockey alligevel formået at eksportere spillere til verdens bedste liga NHL. Og det er positivt.

- Samtidig får vi VM til Danmark og vi har lige fået TV 2 Sport, der viser dansk ishockey, men det er stadig svært for ishockey er ikke en sport vi har haft tradition for at være stærke i.

Aalborg Pirates vil, hvis de redder livet, nedskalere forretningen og satse på egne talenter.

- Det er fornuftigt. Hvis talenterne kan bære klubben rent sportsligt, siger Kenneth Cortsen.

- Det ideelle hold klarer sig godt sportsligt og er billigt i drift, men det er en svær ligning at få til at gå op, for det nytter ikke noget at have et billigt hold, hvis de taber 10-0. Så mister du den faninteresse, der skal være holdets motor rent kommercielt.

Aalborg Pirates møder Frederikshavn White Hawks i Gigantium fredag klokken 19.30 i den fjerde af potentielt syv kvartfinaler.