02:33

En ny kampagne skal få potentielle spritbillister til at tænke sig om en ekstra gang, inden de sætter sig bag rattet.

Operationer, smerter og en fod uden følelse. Det var for Claus Kær konsekvensen af at sætte sig ind i en bil med en alkoholpåvirket chauffør. En ny kampagne skal sænke antallet af spritbilister. Foto: Thomas Gaardsmand

1 af 2

Spritulykke fik alvorlige konsekvenser for Claus

Operationer, smerter og en fod uden følelse. Det var for Claus Kær konsekvensen af at sætte sig ind i en bil med en alkoholpåvirket chauffør. En ny kampagne skal sænke antallet af spritbilister.

Spiritus i blodet under kørslen kan få fatale konsekvenser. I 2015 mistede 162 mennesker livet eller kom alvorligt til skade efter spirituskørsel og det alene i Nordjylland. Det er dette tal, som en ny kampagne Er du klar til et pust? skal komme til livs.

Claus Kær var i 2002 involveret i en fatal trafikulykke. Han satte sig ind i en bil med en kammerat bag rattet. Kammeraten var påvirket af alkohol og mistede med højfart herredømmet over bilen. Kammeraten mistede livet ved ulykken.

- Det er for det første hårdt at miste en kammerat, men det er ekstra hårdt at vide at, hvis man bare havde tænkt sig en smule om, så havde det kunne undgås, siger Claus Kær.

Den nye kampagne Klar til et pust? skal sænke antallet af spritbilister. Kampagnen er et samarbejde mellem politi, kommuner og Rådet for Sikker Trafik.  Kampagnen opfordrer folk til at lade bilen stå efter en grilaften, stranden og havnefesten.

- Spirituskørsel er stadig en trussel mod færdselssikkerheden. Det viser sig rent faktisk at hver femte dødsulykke i trafikken har alkohol indblandet, siger politikommissær Claus Kjær-Pedersen.

For Claus Kær har ulykken påvirket hans liv markant. Ændringer der ikke kun har hans eget liv.

- Jeg har aldrig kunne løbe rundt på legepladsen med min børn. Jeg har altid bare været den der stod på sidelinen og tog billeder, siger Claus Kær.

Ligesom politiet har Claus Kær et råd til hvad man skal gøre inden man sætter sig bag rattet.

- Tænk lige tingene igennem en gang mere. Det tager kun et splitsekund at tænke: "Er det nu også fornuftigt det her?"

 

Her kan du se en længere bid af interviewet med Claus Kær.

04:08 Luk video