Står sammen i krisetider: Nye medlemmer strømmer til fagforeningerne
Foto: Mette Kristensen
De nordjyske fagforeninger har de seneste måneder fået mange flere indmeldelser end normalt på grund af den truende storkonflikt.
Efter at have styrtblødt medlemmer i årevis er der nu helt andre boller på suppen hos de nordjyske fagforeninger. Her har man oplevet et reelt boom i medlemstallet de seneste måneder.
Siden 1. januar er der kommet 300 flere medlemmer i FOA Nordjylland, 365 nye medlemmer i HK Stat og Kommunal, 100 hos Aalborg Lærerforening og 172 hos 3F Aalborg.
Historisk fremgang for 3F
Hos 3F i Aalborg er den medlemsfremgang historisk. Her har man aldrig nogensinde fået så mange medlemmer på så kort tid før.
- Det er vi rigtig glade for. Nu kan vi se nu, at det pludselig er blevet mere in at være med i en fagforening, siger formand hos 3F Aalborg, Allan Busk.
3F-formanden mener ikke, at den pludselige interesse for at blive medlem af en fagforening har haft noget med den varslede storkonflikt at gøre - en konflikt, der i øvrigt blev endeligt afblæst lørdag aften, da der blev indgået forlig om en overenskomst for de statsligt ansatte.
- Der har faktisk været flere, der har meldt sig ind hos os efter marts - også selvom de ikke længere kunne få del i strejkekassen, hvis det skulle ende i konflikt. Så vi tror, det er, fordi folk igen har fået øjnene op for solidariteten i fagforeningen, siger Allan Busk.
Følte ikke, fagforeningen gav noget
Et af de nye medlemmer hos fagforeningerne er Casper Burkal Nielsen. Han er uddannet jurist og underviser i erhvervsjura på Aalborg Handelsskole.
Han var medlem af DJØF, mens han studerede, men meldte sig ud igen, fordi han ikke følte, han fik noget ud af at være med i en fagforening
Før troede jeg kun, atm an kunne bruge sin fagforening, når man havde en personlig konflikt med sin arbejdsgiver.
Casper Burkal Nielsen, nyt DJØF-medlem
- Nu har jeg meldt mig ind igen på grund af den store medieomtale af overenskomstforhandlingerne. Før troede jeg kun, at man kunne bruge sin fagforening, når man havde en personlig konflikt med sin arbejdsgiver. Men så gik det op mig, at man også skal bruge den, når der forhandles overenskomster, siger Casper Burkal Nielsen.
Han ville gerne være solidarisk med sine kolleger og meldte sig derfor ind hos DJØF - også selv om han meldte sig ind for sent til at få del i DJØF's strejkekasse.
- Nu skal jeg ikke bekymre mig om at gå på arbejde, mens mine kolleger står udenfor og strejker. Og så undgår jeg også dårlig stemning efter en eventuel konflikt, siger Casper Burkal Nielsen.
Melder du dig ikke bare ud igen, når en eventuel konflikt er overstået?
- Det er et godt spørgsmål. Det regner jeg ikke med, fordi nu har jeg fået øjnene op for, hvad en fagforening kan bidrage til, siger Casper Burkal Nielsen.
Flere melder sig ind i krisetider
Ifølge arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Laust Høgedahl er det meget normalt, at folk melder sig ind i fagforeningerne i krisetider.
- Det kan både skyldes, at man vil have del i strejkekassen, og at man ikke ønsker at stå tilbage på arbejdspladsen, mens alle andre er konfliktramte, siger Laust Høgedahl og påpeger, at det kan svært at holde på medlemmerne, når konflikten er overstået.
- Der skal mere til. Medlemmerne skal føle, at konflikten leverer noget, og at det sammenhold i en faglig organisation er værd at være med i som enkeltperson, siger Laust Høgedahl.
Hvis der ikke i løbet af de seneste var faldet aftaler på plads for både de kommunale, regionale og statsligt offentligt ansatte, kunne en storkonflikt være brudt ud i begyndelsen af maj. Den ville have omfattet både sosu'er, folkeskolelærere, sygeplejersker, pædagoger, præster, kirkepersonale, gymnasielærere og mange flere.