LIGE NU:

Stop-tavler i øjenhøjde skal fange spøgelsesbilister

Vejdirektoratet vil i den kommende tid sætte særligt lavtsiddende tavler med indkørselsforbud på frakørselsramperne ved hovedparten af motorvejene.

Hvert eneste år er der et sted mellem 150 og 170 bilister, der kommer til at dreje ned af den forkerte rampe til en motorvej, og pludselig befinder de og alle andre bilister på strækningen sig i en uhyggelig situation: I mødet med en spøgelsesbilist.

For at undgå det scenarie vil Vejdirektoratet i den kommende tid sætte særligt lavtsiddende stoptavler op ved hovedparten af frakørselsramperne på de danske motorveje. Håbet er, at tydeligere skiltning vil nedbringe antallet af spøgelsesbilister.

- Vi ved fra forskning på området, at påvirkede og demente trafikanter har en tendens til at kigge ned og til siden, når de kører, siger afdelingsleder Ivar Sande fra Vejdirektoratet.

- Netop den type bilister er overrepræsenterede som spøgelsesbilister. Derfor håber vi, at nye lavtsiddende stoptavler vil være med til at stoppe flere af dem, når de er på vej ned af frakørselsramperne i den forkerte retning, uddyber han.  

Stoptavler i 60 centimeters højde

Helt konkret vil stoptavlerne blive opsat i 60-80 centimeters højde. De vil blive placeret helt oppe ved afslutningen af frakørslerne, så de kan advare spøgelsesbilisterne, så snart de drejer ned på dem.

Stoptavlerne vil være af den slags, som normalt bruges til at advare trafikanterne om indkørselsforbud – altså røde med en bred, hvid stribe i midten. De vil supplere de stoptavler, der i forvejen er opsat ved ramperne lidt højere oppe.

quote Vi ved fra forskning på området, at påvirkede og demente trafikanter har en tendens til at kigge ned og til siden, når de kører.

Ivar Sande, Vejdirektoratet

Det er planen, at de nye stoptavler vil være opstillet over hele landet inden udgangen af 2018.  

Opdateret viden om spøgelsesbilister

Udover at opsætte nye skilte vil Vejdirektoratet også opdatere sin viden om, hvorfor trafikanter overhovedet bliver til spøgelsesbilister.  

- Vi foretog en større undersøgelse af årsagerne til spøgelsesbilisme tilbage i 2011, men den teknologiske udvikling med blandt andet navigationsanlæg i bilerne og mobiltelefoner er gået stærkt siden da, så derfor synes vi, at der er behov for at opdatere vores viden, siger Ivar Sande fra Vejdirektoratet.

- Særligt vil vi grave i, hvordan spøgelsesbilisme opstår, og hvilken profil spøgelsesbilisterne har. Det drejer sig jo i bund og grund om at skaffe sig så meget information, at man bliver i stand til at bekæmpe spøgelsesbilisme bedst muligt, tilføjer han.