LIGE NU:

Strejken slut på sygehuset

Konflikten på sygehusområdet er slut og patienterne indkaldes hurtigst muligt.

Konflikten i sundhedsvæsenet slutter natten til søndag 15. juni, efter at Danske Regioner og Sundhedskartellet fredag aften indgik en ny tre-årig overenskomst. Sygehusene i Region Nordjylland vil hurtigst muligt indkalde patienter med en ny tid til behandling. Men patienterne må dog stadig væbne sig med tålmodighed.

Konflikten blandt medlemmer af forbundene i Sundhedskartellet slutter og sygeplejersker, bioanalytikere og jordemødre går i arbejde igen fra natten til søndag 15. juni.

- Nu kan regionen igen sætte patienten i centrum og behandle alle patienter. På patienternes vegne er jeg utrolig glad for, at konflikten slutter. Nu skal sygehusene normalisere arbejdet igen af hensyn til patienterne, og der vil jeg opfordre til, at selvom alle nu kan behandles igen, så må patienterne væbne sig med en smule tålmodighed, siger Ulla Astman, regionsrådsformand.

Sygehusene i regionen vil sende breve ud til de mange patienter, der har fået aflyst en tid til behandling under konflikten. Arbejdet vil strække sig over flere dage, så der vil gå lidt tid, før alle patienter har fået besked. Patienter og pårørende kan finde informationer på både sygehusenes hjemmesider samt regionens www.rn.dk.

- Selvom de mere end 37.000 aflyste behandlinger kan virke uoverskueligt, skal vi forsøge at behandle alle patienter så hurtigt som muligt. Vi skal dog huske på, at ud af det store tal er der tale om et mindre tal på 4.500 operationer, siger Per Christiansen, sundhedsdirektør.

- Da konflikten slutter lige før en forestående sommerferie, er der brug for en fortsat tålmodighed hos mange patienter. Modsat har konflikten varet over så mange uger, at sygehusene ikke har aftalt et meget stort antal behandlinger forud, og derfor vil de konfliktramte patienter ikke opleve at blive sat bag i køen, siger han.

Der kan opstå et pludseligt behandlingspres, og derfor vil den behandlende afdeling kontakte patienten, hvis der bliver tale om at flytte en aftalt tid.

Et nødberedskab har under konflikten sikret, at akutte og livsnødvendige behandlinger er blevet foretaget. Nødberedskabet har været forhandlet mellem Region Nordjylland og de respektive fagorganisationer.

- Nødberedskabet har ydet en stor indsats, som har betydet, at nogle kollegaer kunne strejke imens, og det har logisk betydet, at strejken har kunnet vare i så lang tid. Nu skal alle til at trække i fælles flok igen, men det vil også fungere, for vi har med den danske arbejdsmarkedsmodel et efterhånden ganske godt kendskab til at aftale overenskomster, strejke, finde hinanden og vende tilbage på arbejde. Det er professionelt, siger Lars Mathiesen, HR-direktør.

Lars Mathiesen roser samtidig mange andre faggrupper på regionens sygehuse og specialområdet, som har ydet en ekstraordinær indsats under konflikten.