LIGE NU:

Sundhedsministeren i samråd om mink: Karsten Lauritzen ønsker svar på disse spørgsmål

I dag klokken 15 er sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indkaldt til hastesamråd om nedlukningen af Nordjylland og aflivningen af mink.

Vi sender direkte fra samrådet fra klokken 15 på Salto og her på tv2nord.dk

I dag klokken 15 er sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indkaldt til hastesamråd, hvor han skal besvare på spørgsmål om nedlukningen af Nordjylland og aflivningen af mink.

Det nordjyske medlem af Folketinget, Karsten Lauritzen (V), har bedt sundhedsministeren om at fremlægge dokumentation for, at det er nødvendigt at lukke syv kommuner ned i Nordjylland og samtidig aflive alle mink i Danmark.

Karsten Lauritzen siger til TV2 Nord, at i forlængelse af en artikel bragt på tv2nord.dk er det lykkedes allerede nu at få sundhedsministeren i samråd i dag klokken 15-17.30 i Sundhedsudvalget.

Karsten Lauritzen har fremsendt følgende samrådsspørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke:

"Ministeren bedes redegøre for, hvorfor Folketingets partier alene blev orienteret kort før regeringen udmeldte sin beslutning om at aflive alle danske mink, og herunder hvorfor regeringen ikke fandt det relevant at inddrage Folketingets partier? Ligesom ministeren bedes redegøre for, om myndighederne, og i givet hvilke, anbefalede en aflivning af alle danske mink, eller om der også her udelukkende er tale om en regeringsbeslutning?"

"Ministeren bedes med udgangspunkt i artikel fra Berlingske den 7. november med titlen ”Minkmutation, der har ført til masseaflivninger, er sandsynligvis allerede udød” redegøre for, om regeringen har indhentet en ”second opinion” fra internationale eller nationale eksperter eller organisationer, herunder hvilke, forud for beslutningen om, at alle danske mink skal aflives samt redegøre for, hvorfor myndighederne i andre lande ikke har truffet beslutning om, at alle mink skal aflives?"

"Ministeren bedes redegøre for, hvorfor datagrundlaget for beslutningen om at aflive alle danske mink tilsyneladende ikke blev fremlagt for offentligheden, herunder danske og internationale eksperter og organisationer, forud for regeringens beslutning at aflive alle danske mink?"

"Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen ikke har truffet beslutning om, at avlsmateriale fra mink skal opbevares og gemmes i statsligt regi?"