Svindelsag i Hjørring: - Det er ganske chokerende

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring er omdrejningspunkt for en potentielt historisk svindelsag, og sagen kaldes meget alvorlig fra flere kanter.

Der blev talt med sjældent store bogstaver, da landets seks statsrevisorer fredag formiddag skulle komme med deres reaktion på den mulige svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring.

- Det er ganske chokerende. Jeg har været statsrevisor i 23 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er så rystende, lød det fra Henrik Thorup (DF), formand for statsrevisorerne.

Nogenlunde samme størrelse bogstaver brugte Flemming Møller Mortensen (S), en af de seks statsrevisorer.

- Det her er den skarpeste kritik, vi kan udtrykke på den her sag.

Det er Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring, der i øjeblikket er omdrejningspunkt for en mulig omfattende svindelsag. Ansatte har over en længere periode haft mulighed for at svindle for millioner af skattekroner.

 

Forsvarsminister: Jeg er overrasket over, det kan foregå

I går kom det frem, at to personer ansat i styrelsen er politianmeldt, og fredag er der rejst tiltale mod yderligere fem personer i forbindelse med en anden sag i samme styrelse.

Et tip fra en whistleblower tilbage i april måned har fået Rigsrevisionen til at undersøge styrelsen i Hjørring, og fredag skulle Statsrevisorerne så rette sin kritik mod Forsvaret på baggrund af Rigsrevisionens rapport.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser selv på sagen med yderste alvor.

- Det er meget, meget alvorligt, og noget jeg virkelig er overrasket over kan foregå, lyder det fra forsvarsministeren.

Medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er mistænkt for at have indkøbt håndværkerydelser til forsvarsministeriet og i den forbindelse at have opbygget en konto til køb af egne materielle goder og tjenesteydelser.

- Det er meget alvorligt, at der er sådan en hul, så det kan lade sig gøre, at medarbejdere kan sidde og svindle. Der kører et politispor på det nu, og derfor afventer jeg også, hvad politiet kommer frem til, siger Trine Bramsen.

Yderligere fem personer tiltalt

Inden fredagens pressemøde med Statsrevisorerne kom det frem, at yderligere fem personer er tiltalt for svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. To af personerne er nu tidligere ansatte i styrelsen, to andre er selvstændigt erhvervsdrivende, mens den tredje er ansat i en entreprenørvirksomhed.

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser, at de fem personer er mænd i alderen 34-51 år. Sagens anklageskrift omfatter flere end 450 forhold og bestikkelse for op mod 1,8 millioner kroner.

Ifølge politiet er der rejst tiltale mod de to tidligere civilt ansatte hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse for at modtage bestikkelse af værdier for henholdsvis cirka 1.740.000 kroner og 35.250 kroner.

 
 
Foto: Jeppe Hostrup

En ansat i en entreprenørvirksomhed er tiltalt for at have bestukket de to ansatte og for at have begået mandatsvig overfor sin tidligere arbejdsgiver for mere end 1,1 millioner kroner.

De sidste to mænd er selvstændigt erhvervsdrivende og er tiltalt for at have medvirket til bestikkelse og mandatsvig for 775.000 kroner og 689.375 kroner.

Sagen, hvor der nu allerede er rejst tiltale, stammer fra årene 2015 og 2016, og i den seneste sag, hvor to personer er politianmeldt på baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse, skal et rejsehold fra Forsvarsministeriet kortlægge omfanget af den mulige svindel i Hjørring.

- Er der foregået svindel før 2018 skal det frem, er der foregået svindel efter 2018 skal det frem. Der skal ryddes op, og de ansvarlige skal stilles til ansvar, lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland