Sygehuset råber på hjælp fra pensionister: 70-årige Kirsten vil trække i sygeplejekitlen igen

Region Nordjylland opfordrer nu pensionerede læger og sygeplejersker til at trække i kitlen igen i deltidsstillinger, hvor de ældre medarbejder selv kan bestemme vilkårene.

Det er fem år siden 70-årige Kirsten Højslet gik på pension. Før det var hun sygeplejerske på Aalborg Universitetshospital i 40 år. Nu overvejer hun at vende tilbage til sygehuset – ja faktisk føler hun sig kaldet til det.

- Jeg vil gerne tilbage til sygehuset, fordi jeg er meget bekymret for den flugt, der er af unge sygeplejersker, der kommer ud til forhold, hvor de ikke har tid til at gøre det de gerne vil, siger Kirsten Højslet

Fleksible stillinger til pensionister

For at skaffe flere hænder vil Region Nordjylland rekruttere pensionerede sundhedspersoner til fleksible deltidsstillinger hvor ansøgerne selv aftaler med afdelingerne hvor mange timer de vil arbejde og hvornår. Stillingerne er på maks. 15 timer om ugen.

- Vi er sikker på at der går nogen derude, der gerne vil ind og hjælpe os med nogen af de udfordringer, vi har i dag på hospitalet i forhold til, at vi mangler rollemodellerne til nogen af de unge medarbejdere, siger Lisbeth Lagoni, sygeplejefaglig direktør, Aalborg Universitetshospital.

Nyuddannede har brug for støtte

De nye såkaldte ressourcestillinger for pensionister er uden for normeringen. Idéen er, at seniorerne skal støtte nyuddannede, så de flere unge sygeplejsker vælger at blive i jobbet. Det handler om fastholdelse. Det har de savnet på det Onkologisk sengeafsnit på Aalborg Universitetshospital.

- De nyansatte i afdelingen spørger jo rigtig meget, og det skal man også for at lære fagspecialet, men det kan godt også være en hård opgave for de erfarne, der er tilbage i sengeafdelingen. Så det kan også være en hjælp og støtte til dem, at der går en undenfor nomeringen, som man som nyansat kan gå til, siger Karina Mark Kristensen, afsnitledende sygeplejerske på Onkologisk Sengeafnit.

- Så kan man spørge om alt.

Katrin Jacobsen har første arbejdsdag på afdelingen i dag. Hun mener at en seniorkollega vil give hende tryghed.

- Det vil være rart, at der nogle gange er en erfaren sygeplejerske, der kan komme med ind på stuen til patienten og ind til nogle opgaver, som man føler sig utryg ved. Så kan man bare stille alle de spørgsmål man har, siger Katrin Jakobsen.

Region Nordjylland håber også at de kan bruge ordningen til at fastholde medarbejdere, der ellers vil gå på pension. Lisbeth Lagoni erkender at Aalborg Universitetshospital tidligere ikke har gjort nok for at fastholde pensionsmodne sygeplejersker.

Knæene kan holde til seks timer

Kirsten Højslet var fællestillidsrepræsentant på Aalborg Universitetshospital inden hun blev pensionist. Hun har selv siddet med i den arbejdsgruppe, som har udviklet de nye ressourcestillinger, og hun har tænkt sig selv at søge. Under covid-krisen trådte Kirsten til for at hjælpe med at vaccinere. Her fandt hun ud af at hun har flere år i sig som sygeplejerske. Det må bare ikke være for fysisk hårdt, og Kirstens egen grænse er at hun maks vil arbejde seks timer af gangen, for at knæene kan holde til det.

- Jeg har da bestemt et aktivt pensionistliv, men jeg er stolt af at være sygeplejerske og jeg har ikke noget imod at tage fat igen, siger Kirsten Højslet.

Region Nordjylland holder informationsmøde om de nye såkaldte ressorcestillinger den 6. februar, og det er der indtil videre 60 interesserede, der har meldt sig til.


Seneste nyt

fra Nordjylland