Sygehuspersonale frygter øget risiko for patientsikkerheden

Region Nordjylland skal finde en kvart milliard inden årsskiftet.

Manglen på sygeplejersker og tårnhøje ventelister ser ikke ud til at få en ende på Aalborg Universitetshospital. 

For nu skal Region Nordjylland finde 250 millioner for at få budgettet for 2023 til at gå op. De 120 af millionerne skal findes på Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland.

Det kommer til at koste ansatte, senge og kan ifølge regionens egne notater øge risikoen for, at det går ud over patientsikkerheden på grund af længere ventetid. 

quote Det giver overhovedet ingen mening

Christina Windau Hay, kredsforkvinden, Dansk Sygeplejeråd Nordjylland

Det hele skyldes, at der ikke længere kommer covid-19 midler fra staten, så nu skal budgetterne tilbage til tiden før corona. 

Halvt så mange sengepladser

Dansk Sygeplejeråd var chokeret, da nyheden kom ind.

- For at være helt ærlig, så løb det mig koldt ned ad ryggen, siger kredsforkvinden i Nordjylland Christina Windau Hay Lund til TV2 Nord, og fortsætter:

- Vi har lige fået præsenteret en akutplan, hvor nogle af ideerne er, om vi kan få mere udenlandsk arbejdskraft og lempe på nogle sprogkrav for at få flere medarbejdere i sundhedsvæsenet. Nu går man ind med den her handleplan og peger på, at vi skal reducere i akutmodtagelsen og børnemodtagelsen. Det giver overhovedet ingen mening, pointerer Christina Windau Hay Lund.

Det løb Kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund koldt ned ad ryggen, da hun hørte om de mange millioner, der mangler i kassen.
Det løb Kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund koldt ned ad ryggen, da hun hørte om de mange millioner, der mangler i kassen.
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Planen er, at akutmodtagelsen på Aalborg Universitetshospital får reduceret antallet af pladser fra 12 til fem. De syv, der forsvinder, er ekstra pladser, som man havde fået i forbindelse med covid-19. Med samme begrundelse ryger to ud af fire pladser i børnemodtagelsen.

- Jeg vil våge at påstå, at hvis man kom ind og kiggede på akutmodtagelsen og så, at der er patienter på gangene, så ville man aldrig komme med sådan et forslag, siger tillidsrepræsentant i akutmodtagelsen og lægevagten Tanja Hammer.

- Det er, fordi de bare kigger på tal og ikke kigger på, hvordan det reelt ser ud, for der er mange flere patienter, end der var før corona, fortsætter Tanja Hammer.


Region Nordjylland skriver selv i spareplanerne, at eksempelvis forøgede ventetider i akut- og børnemodtagelsen kan give en større risiko for, at det går ud over patientsikkerheden.

- Jeg kan sagtens forstå, at der sidder nogle ude i stuerne og tænker, hvorfor skal vi spare på sundhedsvæsenet nu, men det her er jo ikke en sparerunde. Det er en normaliseringsplan. Det handler om, at vi skal tilbage til det samme udgiftsniveau som før covid-19, siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V).

- Uansvarligt

Region Nordjylland har ifølge Mads Duedahl fået tilført over 700 millioner kroner ekstra under covid-19. Det er slut nu, og specielt udgifterne til eksterne vikarbureauer skal ned for at finde 120 millioner inden årsskiftet.

- Jeg anderkender bestemt, at der er behov for ekstra hænder på afdelingerne, men vi skal sørge for, at det ikke er dyre eksterne vikarer, men måske vores egne interne. Jeg kunne sagtens ønske mig mange flere penge til at drive sundhedsvæsenet for, men vi har nu engang en ramme, og det skal vi have til at gå op, forklarer Mads Duedahl.

Hos Dansk Sygeplejeråd finder de dagens udmelding om besparelser uansvarlig.

- Jeg tror, man glemmer, at situationen i sundhedsvæsenet også var presset før covid-19. Det er ikke blevet mindre nu her på den anden side af corona, påpeger Christina Windau Hay Lund.

Tanja Hammer fortæller, at de oplever 25 procent flere patienter nu end før corona. Hun frygter overfyldte gange med patienter.

- Der er ingen, der ønsker at have patienter på gangene i akutmodtagelsen. De er ikke blevet set af en sygeplejerske eller læge endnu. De er ikke blevet diagnostiseret. Det er det værste tidspunkt for en patient at komme ind og ligge på gangen, så det ville gå ud over patienten, slutter Tanja Hammer.

De store økonomiske ændringer er foreløbigt kun blevet behandlet i regionens forretningsudvalg. De skal endeligt godkendes i regionsrådet, før de kan blive ført ud i livet.



Seneste nyt

fra Nordjylland