LIGE NU:

Tæring i stempel årsag til nødlanding

Havarikommissionen klar med en foreløbig rapport om den dramatiske nødlanding i Aalborg søndag.

Det var tæring i et stempel på landingsstellet, der var årsagen til, at et SAS-fly havarerede under en dramatisk nødlanding i Aalborg Lufthavn søndag eftermiddag. Det skriver Havarikomissionen i en foreløbig rapport torsdag aften.

TV2/Nord har talt med et medlem af kommissionen, og han understreger, at der er forestår mange undersøgelser endnu - men der er ingen tvivl om, at hovedårsagen er fundet. Men han understreger også, at det er for tidligt at sige noget om hvorvidt der er tale om en konstruktionsfejl på flyet af typen Dash 8 Q400.

Stemplet, der er knyttet direkte på landingsstellet, havde så voldsom tæring, at det indvendige gevind var væk - og det bevirkede, at en såkaldt øjeblolt havde løsnet sig, og derfor kunne piloten ikke låse højre del af landingsstellet på SAS-flyet.

Der blev foretaget et alternativt forsøg på at få det højre landingsstel til at falde i hak, men det var forgæves. Herefter foretog man en visuel inspektion af landingsstellet. Flyet landede først på venstre landingsstel, og da det højre landingsstel fik kontakt med landingsbanen, kollapsede det.