Thorupstrand-fisker: Vi tror på projektet

I Thorupstrand Kystfiskerlaug tror de på, at bæredygtig fisk og hårdt arbejde kan konkurrere med mere moderne former for fiskeri.

Det ser helt romantisk ud, når de ti karakteristiske lyseblå fiskekuttere ligger på rad og række i vandkanten i Thorupstrand. Men virkeligheden er langt fra noget glansbillede, for de tyve aktive fiskere kæmper hver dag mod udviklingen og effektiviseringen i dansk fiskeri.

En af fiskerne er Jan Olsen, der det meste af sit liv har arbejdet som fisker. Hans far var fisker, hans bror er fisker og hans fætter tjener også sine lønkroner på havet.

- Jeg har været fisker i 17 eller 18 år. Oprindeligt startede jeg på teknisk skole som tømrer, men det var ikke lige mig. Så jeg sagde til min mor, at jeg ville være fisker, og det har jeg været lige siden, siger Jan Olsen.

Han er en del af Thorupstrand Kystfiskerlaug, der siden 2006 for alvor er gået mod udviklingen i dansk fiskeri. Tankegangen er kvalitet frem for kvantitet, og målet er at skabe et bæredygtigt fiskeri.

- Det kan godt være, at folk vil kalde det romantisk, men det vil jeg ikke. Min båd fanger mellem 250 og 275 tons fisk om året, og det er da meget godt til to mand.

- Vi lander noget fisk hver dag, og fisken kan ikke være mere frisk. Den spræller stadig, når vi kommer på land, så den kan simpelthen ikke være mere frisk, siger Jan Olsen.

Som medlem af kystfiskerlauget får Jan Olsen en del af den samlede fiskekvote på 1300 tons fisk. Kystfiskerlauget har ansat en direktør til at tage sig af salget, og generelt er der stor tro på, at projektet med bæredygtig fisk er kommet for at blive.

- Vi har brugt meget energi på det her, samtidig med at vi har skulle fiske, og det er ikke så nemt. Derfor har vi valgt at ansætte en direktør, og det havde vi ikke gjort, hvis ikke vi troede på projektet, og at det kunne ændre noget. siger Jan Olsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland