Tidligere minkavlere stadig påvirkede af masseaflivninger
Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord
Arkivfoto.
TV2 Nord sætter denne uge fokus på det tidligere store minkerhverv. For mere end tre år efter, at minkene blev slået ned, har kun et fåtal af de tidligere minkavlere fået afsluttet deres erstatningssager, og det er en stressfaktor.
Et er det økonomiske aspekt, men noget andet, der fortsat også fylder hos de fleste minkavlere, er, det psykiske pres de alle har været igennem.
For minkavlerne følte sig i høj grad udsat for kontroltab, da regeringen besluttede at alle mink, syge som raske, skulle slås ihjel.
Og netop det kontroltab fylder stadig for de berørte minkavlere, fortæller Christina Mohr Jensen, der er psykolog og lektor i klinisk psykologi ved Region Nordjylland.
- Der vil formodentlig være stor forskel på, hvor de enkelte avlere er i dag, men også hvilke dele af forløbet der måtte fylde for den enkelte. De enkelte avlere og deres familie har haft minkene til fælles, men deres oplevelser før, under og efter kan have været meget forskellige, siger hun og fortsætter
- Vi har igennem dem vi har talt med, kunne høre at der har været forskellige kilder til stress og usikkerhed både i tiden før, under og efter aflivningen af minkene. Generelt ved vi, at det forårsager og vedligeholder stress hos os mennesker, når vi oplever at miste kontrol og indflydelse på helt centrale dele af vores liv. Og det kan være særlig svært for os, hvis vi ikke ved, hvornår vi konkret og psykologisk kan opleve at ”sidde med tøjlerne i eget liv” igen, fortæller hun.
Afgørende at man kan handle
Da aflivningerne stod på, var det en voldsom opgave for alle involverede med voldsomme konsekvenser, og det kan være svært at håndtere psykisk – erkendte daværende fødevareminister Mogens Jensen.
Og opgaven med at hjælpe minkavlerne tilfaldt Det Psykosociale Beredskab i Region Nordjylland, der sammen med kommunerne har en forpligtigelse til at yde en psykosocial indsats ved beredskabshændelser.
I 2020 var Christina Mohr Jensen fagleder for det beredskab i Region Nordjylland, der rykkede ud og talte med minkavlere i krise.
Og det helt afgørende for avlerne har været at kigge på handlemuligheder, selvom de står et sted, hvor de mangler afklaring.
- Mit indtryk er, at det har været hjælpsomt, enten på egen hånd eller igennem sparring med venner, familie eller professionelle, at få øje på eller finde mulighederne for at handle i eget liv, selv i tiden hvor der ventes på afklaring og et punktum. Det kan være svært og jeg kan kun opfordre til, at bliver det for svært, så søg hjælpen. Tal med venner, familie, bekendte eller tag kontakt til din læge, siger Christina Mohr Jensen.