00:16

En ny undersøgelse fra Tænke Tanken Fremtidens biblioteker viser, at der i dag er 56 procent unge, der læser en bog frivilligt.

1 af 2

Undersøgelse: De unge gider ikke at læse

Det er bare ikke så spændende at læse bøger - lyder det umiddelbare svar fra nordjyske Laura Filuca Nøhr Tunbo, når spørgmålet lyder, hvorfor bøgerne ikke bliver åbnet så ofte.

Og Laura fra 7. klasse fra Vodskov Skole er langt fra alene om, at lade bøgerne ligge på hylden og samle støv. En ny undersøgelse fra Tænke Tanken Fremtidens biblioteker viser, at der i dag er 56 procent unge, der læser en bog frivilligt.

Det er fem procent færre end for syv år siden. Det er især pigerne, der trækker statistikken ned, for det er dem, der i stigende grad vælger bøgerne fra.

Undersøgelsen viser, at i 2010 læste 68 pct af pigerne mindst flere gange om ugen, mens det var 53 pct af drengene. I 2017 er disse tal faldet til henholdsvis 59 pct for pigernes vedkommende og 52 pct for drengene.

Men Aalborg Bibliotekerne arbejder på at fastholde pigerne i bøgernes verden, blandt andet ved at have læse marathon.

- Vi forsøger at inspirere dem, siger Maria Frey Sjøblom, Aalborg Bibliotekerne.

Den store læseundersøgelse af bl.a. børns læsevaner, viser, at hver tredje barn i alderen 10-13 år stort set aldrig låner bøger på biblioteket - til gengæld bruger børn generelt mere tid på sociale medier og web-tekster end på at læse bøger.

Og når børnene så alligevel indimellem åbner en bog, så er børnenes tre primære inspirationskilder til læsning: film, venner og deres mor.