Undgå cpr-svindel

Med simple forholdsregler kan man gøre det svært for identitetstyve at få fats på ens cpr-nummer.

De seneste dage har TV2 Nord fortalt om nordjyder, der har været udsat for identitetstyveri. Ved hjælp af ofrenes cpr-numre har tyvene bestilt varer for tusindvis af kroner.

Men man kan gøre meget for at sikre sig mod cpr-tyveri. den mest simple forholdsregel lyder, at man skal holde sit personnummer tæt til kroppen.

Mens det er nødvendigt at oplyse sit cpr-nummer, når man henter medicin på apoteket, opretter betalingsserviceaftaler eller indgår aftaler om finansiering af eksempelvis elektronik, så er der mange andre tilfælde, hvor man ikke behøver - og slet ikke bør - oplyse sit personnummer.

- Hvis der er tale om enkeltstående aftaler, for eksempel nåtr man køber noget kontant, eller hvis man låner noget, og man bliver bedt om en sikkerhed for det, så skal man ikke udlevere sit cpr-nummer, siger jurist i Forbrugerrådet, Anette Høyrup.

Der er altså nogle firmaer, som ifølge loven gerne må bede om cpr-numre, og det gælder, når man tegner længerevarende og løbende økonomiske aftaler. De firmaer bør man kunne stole på, lyder det fra forbrugerjuristen.

Det er særligt på internettet, at identitetstyve finder cpr-numrene. Her opfordrer Anette Høyrup til, at man kun udleverer sit cpr-nummer, hvis man er helt sikker på, at det er via en sikker forbindelse, for eksempel når man logger på sin netbank med NemID. Og man må aldrig sende sit cpr-nummer i en email.

Samtidig fortæller hun, at en af de klassiske fejl, folk begår, er at skrive deres cpr-nummer i deres cv.

- Pludselig kan cv'et ryge fra en jobdatabase ud på nettet, eller måske kommer man selv til at lægge det på nettet. Så hold cpr-numre langt væk fra cv'et, siger Anette Høyrup.

Hvis man vil sikre sig, at ens cpr-nummer ikke er sluppet ud på nettet, kan man med jævne mellemrum lave en Google-søgning efter sit cpr-nummer.S


Seneste nyt

fra Nordjylland