Unge må droppe at blive læge eller jurist
Foto: TV2/Nord
Antallet af kvote 2-ansøgninger er rekordhøjt, men også ansøgere til kvote 1 vil stige, vurderer universiteterne. Derfor må flere unge droppe drømmeuddannelsen.
Når de unge til sommer får svar på, om de er optaget eller afvist på drømmestudiet, vil mange sandsynligvis blive skuffede.
Antallet af kvote 2-ansøgere til landets universiteter er historisk højt, og flere af landets universiteter vurderer, at også antallet af ansøgere til kvote 1 vil ryge i vejret.
- Vi er helt overbevist om, at kvote 1-ansøgningerne også vil stige. Der er i øjeblikket så stor interesse for at komme i gang med en uddannelse på grund af arbejdsløsheden, siger studiechef Preben Sørensen fra Aalborg Universitet
Flere uddannelser må derfor sandsynligvis takke nej til mange af de håbefulde kvote 2-ansøgere.
- På langt de fleste uddannelser har man en meget lille andel studerende på kvote 2. I det øjeblik, at man fylder op med kvote 1, så bliver deres chancer relativt mindre. Når der er rekordmange, der søger ind på kvote 2, så vil der også være rekordmange, der bliver afvist, siger studiechef Per Andersen fra Syddansk Universitet.
Det er især uddannelser som medicin, jura og psykologi, hvor kvote 2-ansøgerne får det svært, da der på disse studier er få pladser at kæmpe om.
- Det bliver barsk på de uddannelser, hvor der er adgangsbegrænsning, fordi der ikke er kommet ekstra pladser, siger Preben Sørensen fra Aalborg Universitet.
Næsten 15.000 unge har i år smidt en kvote 2-ansøgning i brevkassen, og det er seks procent flere end den hidtidige ansøgningsrekord fra sidste år. Det viser den samlede opgørelse over ansøgningstallene til universiteterne per 15. marts.
Tal fra Videnskabsministeriet viser desuden, at antallet af kvote 2-ansøgninger er steget med 26 procent siden 2007.
Det er dog svært at sige, hvor mange der reelt kommer ind på studierne på kvote 2-ansøgningen. Der er nemlig mange unge, der som en ekstra sikkerhed for at komme ind på drømmestudiet skriver en kvote 2-ansøgning, men alligevel bliver optaget gennem kvote 1, fordi de har det adgangsgivende karaktergennemsnit.
På de fleste universitetsuddannelser er det kun 10 procent af pladserne, der går til kvote 2-ansøgere. På professionsbacheloruddannelserne er det cirka 50 procent. Flere af universiteterne mener, der er behov for flere kvote 2-pladser på de uddannelser, hvor der er adgangsbegrænsning.