Unges mentale helbred falder: - Vi risikerer at miste en hel generation

Danskernes mentale helbred er nedadgående for alle aldersgrupper. De unge har fået det værre end resten af befolkningen.

Flere unge danskere lider af et dårligt mentalt helbred.

Det står klart, efter Sundhedsstyrelsen har offentliggjort den nyeste udgave af rapporten Den Nationale Sundhedsprofil.

Heri fremgår det, at alle aldersgrupper har en voksende andel af personer med en lav score på det mentale helbred. Den største stigning er blandt de unge mellem 16 og 24 år.

For mænd i den aldersgruppe har lige over hver femte et dårligt mentalt helbred, mens det for kvinder er lige over hver tredje.

Nordjyder er ingen undtagelse

Billedet af flere danskere med mentale problemer er også et, man kan genkende i SIND. SIND er en forening, der kæmper for bedre psykisk sundhed i hele landet, og Bente Fjordside er lokalformand i SIND Aalborg.

- Vi kan mærke, at der er mange flere, der har det skidt. Det er både børn og voksne, men særligt de unge har det svært, siger Bente Fjordside.

Hun fortæller, at medlemstallet for SIND er stødt stigende. 

- Helt generelt er der noget, der er gået helt skævt i det danske samfund, og det er særligt børn og unge, det går ud over lige nu, siger hun.

quote Vi risikerer at miste en hel generation

Bente Fjorside, lokalformand, SIND Aalborg

Præstationspres gør livet svært

For de unge er det særligt forventninger til dem, der har en negativ effekt på det mentale helbred, mener Bente Fjordside.

- Samfundet har opstillet nogle helt forskruede idealer til de unge, som de kæmper for at leve op til. Mange knækker desværre på vejen dertil, siger hun.

Hun henviser til det store antal unge, der lider af psykiske sygdomme som angst og depression. 

- De unge får simpelthen ikke lov til at være sig selv. De skal allesammen være den bedste version af sig selv hele tiden, og det er der jo ingen, der kan. Jeg tror, det er en stor del af grunden til, hvorfor det mentale helbred har udviklet sig på den måde, det har, sige lokalformanden.

Krig øger utryghed

Rapporten er udarbejdet på baggrund af svar indhentet i 2021. Derfor har begivenhederne i Ukraine formentlig ikke haft indflydelse på resultatet. 

Men Bente Fjordside fortæller, at krigen også sætter sig i tankerne på danskerne, og det gør udelukkende problemet værre.

- Situationen i Ukraine har gjort alting usikkert. Jeg tror, det har sat sig i mange, og at mange er bange for, hvad der kommer til at ske, inden krigen er færdig, siger hun.

Risikerer at miste en hel generation

I rapporten kommer Sundhedsstyrelsen med generelle anbefalinger til, hvad man skal gøre for at komme problemet med dårligt mentalt helbred til livs. 

Det indebærer blandt andet, at man skal sætte tidligt ind for at sikre ordentlig trivsel. Og så skal flere dyrke idræt og danskernes alkoholforbrug skal sænkes. 

Ifølge Bente Fjordside er udfordringen kompliceret, og derfor er løsningen det samme.

- Der findes ikke en let og klar løsning. Men vi skal helt sikkert kigge på de danskernes syn på uddannelse, for det er ofte her, mange får stillet for høje forventninger til sig selv, siger hun.

Selvom det ikke er klart, hvad der kan gøres, er det tilgengæld lysende klart for lokalformanden, at der skal gøres noget.

- Ellers risikerer vi at tabe en hel generation på gulvet 


Seneste nyt

fra Nordjylland