Uvidende nordjyder: Alkohol er kræftfremkaldende
Foto: Lone Vad Dam (arkiv)
En strawberry daquiri uden alkohol.
Kun 19 procent af nordjyderne ved, at alkohol kan være kræftfremkaldende.
Vi er kun alt for godt klar over, at rygning og for meget sol kan medføre øget risiko for at få kræft. Men det er de færreste nordjyder, der er klar over, at alkohol kan gøre det samme.
Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, som netop har lanceret en ny alkoholkampagne "Fuld af liv".
Den viser, at nordjyderne er den del af befolkningen, der er mindst klar over risikoen ved at indtage alkohol. Kun 19 procent i regionen ved det, fremgår det. I gennemsnit ved 22 procent af den danske befolkning, at alkohol er mere end bare sundhedsskadeligt.
Hvert år får mindst 1800 danskere kræft på grund af alkohol. Det er især kræfttyperne brystkræft, leverkræft, tyk- og endetarmskæft og kræft i mundhule, strube, svælg og spiserør, der er forårsaget af alkoholindtag.
Så man skal holde sig til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen - max syv genstande om ugen for kvinder og max 14 for mænd, hvis man vil holde sig i den lave ende af risikoskalaen.
- Det er vigtigt, at danskerne både bliver oplyst om, at alkohol øger risikoen for kræft, at risikoen stiger med mængden af alkohol, der indtages, og at der ikke skal et meget stort alkoholforbrug til for at øge risikoen, siger Peter Dalum, projektchef i ’Fuld af liv’-kampagnen.