LIGE NU:

Velfærdsansatte skal på fuldtid: FOA og KL vil gøre op med deltidskultur

Kommunernes Landsforening vil vende udviklingen med deltidsansættelser på velfærdsområdet i kommunerne.

KL har sat sig som ambition at vende udviklingen med deltidsansættelser på velfærdsområdet og kommunerne og de faglige organisationer bakker op. Men de peger på, at det bliver en stor og vanskelig opgave.

Langt de fleste ansatte på velfærdsområdet i kommunerne er ansat på deltidskontrakter. Nye tal fra FOA viser, at 74 procent af stillingsopslagene i 2019 var til deltidsstillinger. I Nordjylland topper Hjørring Kommune listen. Her var stillingsopslagene i 94 procent af tilfældene til deltidsansættelser.

- Forklaringen er helt simpel. Vi har simpelthen ikke penge til at gøre det anderledes, siger borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S).

quote Vi skal fortælle vores medlemmer, at fuldtidsjob er godt, så vi fremover får fuld tid til dem, der ønsker det. Fuldtid skal være normen og deltid skal være en mulighed

Kristian Gaardsøe, Formand, FOA Nordjylland

Spidsbelastninger er besværlige

Han peger på, at det særligt på plejeområdet er svært udelukkende at have fuldtidsstillinger, fordi spidsbelastningerne ligger om morgenen og om aftenen.

- Med deltidsstillingerne kan vi klare det rent økonomisk. Så har vi et hold deltidsansætte om morgenen og nye deltidsansatte om aftenen. Vi har ikke råd til også at have fuldt hold i timerne midt på dagen, hvor der ikke er helt så meget at lave, siger Arne Boelt.

Det er hovedsageligt fagforbundet FOA’s medlemmer, som er ansat i kommunernes deltidsstillinger. Her er den nordjyske formand godt klar over, at der er stor efterspørgsel efter deltidsjobbene.

- Det handler for en stor del om, at arbejdspresset ude i kommunerne er blevet for stort. Der er mange af vores medlemmer, som ikke kan holde til presset, hvis det er fuldtid, siger formanden for FOA Nordjylland, Kristian Gaardsøe.

Rekrutteringsproblemet truer

Alligevel er kommunerne og de faglige organisationer blevet enige med Kommunernes Landsforening om, at problemet skal løses.

- Det er der to hovedårsager til. For det første har vi brug for flere hænder, og rekrutteringsproblemet bliver kun større i de kommende år. Det er en brændende platform, som vi skal finde en løsning på. For det andet er der ligestillingsaspektet. Langt de fleste deltidsansatte er kvinder, og det er et problem, fordi både livsløn og pension bliver mindre end mændenes, siger Michael Ziegler, som er formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening.

I FOA Nordjylland vil de gerne gå med i kampen mod deltidsansættelser i kommunerne.

- Vi skal fortælle vores medlemmer, at fuldtidsjob er godt, så vi fremover får fuld tid til dem, der ønsker det. Fuldtid skal være normen og deltid skal være en mulighed, siger Kristian Gaardsøe.

Også i Hjørring bakker de op, men der skal være økonomi til det.

- Kære Astrid Krag (indenrigsminister, red.). 250 millioner kroner mere i udligning til Hjørring Kommune. Så skal jeg nok sørge på, at vores deltidsansatte kommer på fuldtid, siger Arne Boelt.