LIGE NU:

Venstre politiker anbefalede socialdemokrat

Venstres medlem af EU-Parlamentet, Niels Busk, kunne indtil torsdag eftermiddag ikke se noget problem i at anbefale vælgerne at stemme på en socialdemokrat

"Stem på Ole". Sådan lyder anbefalingen fra en række personer på socialdemokraten Ole Christensens hjemmeside.

OleEU, som han kaldes på hjemegnen i Nordjylland, søger genvalg til Europaparlamentet til sommer, og i tre måneder var også en prominent Venstre-nordjyde blandt anbefalerne: Venstres medlem af EU-parlamentet gennem 10 år Niels Busk.

- Hvis man ønsker en erfaren nordjyde i Europaparlamentet, så skal man stemme på Ole. Det er der slet ingen tvivl om, skrev Niels Busk blandt andet.

Niels Busk trækker sig ved sommerens valg tilbage fra politik, og da Ritzau torsdag konfronterede Venstre-politikeren med den utraditionelle anbefaling af en partikonkurrent, mente han i første omgang ikke, at han dermed faldt Venstres kandidater i ryggen.

- Det er ikke forfærdeligt mystisk. Jeg siger til socialdemokraterne i Nordjylland: Hvis I er kloge, så stemmer I på jeres egen kandidat fra regionen. Jeg ønsker, at Nordjylland bliver så stærkt repræsenteret i Europaparlamentet som overhovedet muligt, lød begrundelsen fra Busk, som understregede, at hans stemme fortsat vil gå til Venstre.

Men kort tid efter vendte Niels Busk tilbage med en 180-graders vending. Nu er det slut med anbefalingen af Ole Christensen

- Sagen går i selvsving og giver anledning til mange misforståelser. Det ønsker jeg ikke. Der skal ikke være nogen tvivl om, hvor jeg befinder mig politisk. Så jeg vil holde mig fra at fortælle socialdemokrater, at de skal slutte op om Ole, siger Niels Busk, som derfor vil "skrue knappen tilbage til nul".

Niels Busk afviser, at han er blevet presset af partitoppen til at trække sin anbefaling tilbage. Venstres partisekretariat mente heller ikke tidligere torsdag, at det var noget problem, at et fremtrædende medlem offentligt anbefalede en kandidat fra et andet parti. Venstres partisekretær, Jens Skipper Rasmussen, udtrykte fuld tiltro til, at Niels Busk "bakker 110 procent op om Venstre".

Til gengæld er Ole Christensen småærgerlig over at miste anbefalingen fra Venstremanden, som ud over at være en kollega også er en god ven. Men han har forståelse for Niels Busks beslutning.

- Sådan noget det accelererer jo, og det har ikke været vores hensigt at skabe overskrifter.
Spørgsmål: Kunne du selv finde på offentligt at anbefale en kandidat fra et andet parti?
- Nej, det kunne jeg ikke.

Mens Busk siger farvel til OleEU's anbefalerliste, så siger han til gengæld goddag til anbefalerlisten hos sin efterfølger som Venstres kandidat i Nordjylland, Hans Jørgen Dalum. Også her er der tale om en total kovending, efter at Busk tidligere fortalte Ritzau, at han ikke vil anbefale Dalum, fordi han ikke vil pege på sin egen afløser.

- Det har jeg ændret. Jeg giver min fulde opbakning til Hans Jørgen Dalum. Det skal stå fuldstændigt klart, at jeg er Venstremand og giver min fulde opbakning til Venstrekandidaten i Nordjylland, siger Busk.

Netop Hans Jørgen Dalum var noget forundret, da han onsdag for første gang så sin forgængers anbefaling af én af de største konkurrenter ved sommerens valg. Ikke mindst fordi Hans Jørgen Dalum har stået i spidsen for Niels Busks valgkampagne de to gange, han er blevet valgt ind til Europaparlamentet.

- Jeg koncentrerer mig først og fremmest om min egen valgkamp, men det er da en smule underligt, og jeg ville nok ikke have gjort det på samme måde, siger Hans Jørgen Dalum.

Niels Busk og Ole Christensen har blandt andet samarbejdet om fiskeripolitikken gennem de seneste fem år i EU-Parlamentet, da de begge sidder i parlamentets fiskeriudvalg. Samtidig er de begge med i en lille uformel gruppering af danske EU-politikere under navnet: "Provinsforeningen mod Københavneri". Udover Busk og OleEU er også Venstres Anne E. Jensen og Socialdemokraternes tidligere parlamentsmedlemer Henrik Dam Kristensen og Freddy Blak med i gruppen.

Det er ikke første gang, at valget til Europaparlamentet bringer partiforvirring ind i dansk politik. Det mest kendte eksempel er Frank Dahlgaard, som i 1999 blev ekskluderet af Det Konservative Folkeparti, efter han offentligt erkendte at have stemt på Dansk Folkepartis spidskandidat Mogens Camre ved EU-parlamentsvalget.

/ritzau/