Foto: Michael Andersen

Verdens længste sveder

Folkeskolelærere i Sæby fryser i kampen mod regeringens planer om en heldagsskole.

"Verdens længste sveder" står der på et stort blafrende banner og på de skriggrønne T-shirts, som cirka 50 lærere fra Sæbys to folkeskoler viser frem i Sæbys midtby. Lærerne løber rundt i hold på en kilometer lang strækning, så flest mulige får fat i budskabet. Andre lærere går småfrysende rundt og stikker folk en folder i hånden sammen med en flødebolle.

- Vi er lodret uenige med regeringen i, at heldagsskole for alle er den rigtige løsning, siger lærer på Sæbygaardskolen Martin Iversen.

Skal eleverne gå i skole hele dagen - de store elever til klokken halv fire - begrænser det muligheden for et givende fritidsjob, og sport og andre fritidsinteresser bliver der heller ikke tid til, lyder argumentet.

Socialdemokraten Orla Hav er et af de nordjyske regeringsmedlemmer, der står bag reformtankerne.

- Vi ved, at 15 procent af eleverne forlader skolen med mangelfulde læsefærdigheder. Samtidig er der stort frafald på ungdomsuddannelserne. Dem skal vi give en bedre start, siger Orla Hav, selv tidligere lærer og nu formand for Folketingets børne- og undervisningsudvalg.

Han mener, at der i det, han kalder helhedsskolen, bliver bedre plads til anderledes undervisning end "rumpe-til-stol"-metoden. Og han ser gerne pædagogerne inddraget mere.

- Mange af børnene går jo alligevel i skolefritidsordningen til sent på eftermiddagen, påpeger han.

I Sæby understreger lærerne, at det for dem handler om kvalitet i undervisningen frem for kvantitet.

En heldagsskole kan betyde, at der skæres i lærernes forberedelsestid, og at de skal undervise mere - noget lærerne lige nu kæmper hårdt for at undgå i forhandlinger med Kommunernes Landsforbund.

- Men vi er her ikke for vores egen skyld. Vi er her for elevernes, siger Martin Iversen.