Der kan være magne millioner på vej til Nordjylland, hvis der gennemføres en reform af det kommunale udligningssystem. Foto: Nationalbanken

Vestager: Nordjylland kan få penge tilbage

Regeringen er med på at sende penge til nordjyske kommuner med tilbagevirkende kraft, hvis reform gennemføres.

Der kan være en ekstra pose penge på vej til Nordjylland, hvis regeringen får gennemført den reform af det kommunale udligningssystem, som økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) lægger op til.

Reformen indeholder nemlig også en ændring af det såkaldte beskæftigelsestilskud, der er designet til at kompensere kommunerne for de udgifter, de har til ledige i A-kasser.

Men problemet er, at modellerne, der skulle udregne tilskuddet, har regnet forkert. Derfor har kommunerne i Nordjylland fået 95 millioner kroner mindre, end de skule have haft, mens København og Østsjælland har fået 177 millioner kroner for meget.

Hvis det lykkes at få reformen gennem Folketinget, er Margrethe Vestager åben for at ændre tilskuddet med tilbagevirkende kraft.

- Det er ikke i orden, at man får så meget mere, når man bare skulle have dækket sine udgifter, siger Margrethe Vestager.

Hun oplyser, at Kommunernes Landsforening har bedt hende genberegne tilskuddet for 2011, hvis reformen går igennem, og det har gjort indtryk på ministeren.

Regeringen håber, at dens forslag, der samlet set vil omfordele penge fra de store byer til landområderne, kan træde i kraft allerede næste år. Margrethe Vestager er klar til at få forslaget igennem med de partier, der vil være med.

Gennem tiden er omfordelingen mellem kommunerne blevet aftalt med skiftende flertal, og ministeren kalder forligsjuraen på området for "uklar".

/ritzau/