LIGE NU:

Visioner for fremtidens vind

EU-kommissær Connie Hedegaard bliver hovedtaler, når flere danske vind- og energiorganisationer sammen med forskere fra Aalborg Universitet sætter fokus på fremtidens vind på en konference den 3. juni.

Danmarks position som førende vindnation er på en gang både udfordret og i kraftig udvikling i disse år. Et faldende marked med faldende priser har fået de store producenter til at reducere omkostninger og outsource dele af forretningen, og det har givet nye muligheder for en hel underskov af underleverandører.

En stor ambitiøs konference med navnet "Wind Industry - Future Directions" sætter nu fokus på fremtiden for dansk erhvervsliv og vindforskning som fundament for et nyt dansk vindeventyr.

- Energi generelt og vind specifikt er godt på vej til at blive et af de største beskæftigelsesområder, vi har. Vi lukrerer i høj grad på mange års tradition for at arbejde med vind i Danmark, og eksempelvis i Aalborg er byens p.t. største arbejdsplads Siemens Wind Power, der er verdens største vindmøllefabrik, og flere andre både industri- og vidensvirksomheder er også vokset markant i både omsætning og beskæftigelse de seneste år, siger Aalborgs borgmester Henning G. Jensen (S), der er formand for vindmølleklyngen Hub North.

Bag konferencen står vindmøllenetværket Hub North, Offshoreenergy.dk, EnergyVision og Aalborg Universitet, der er et af Danmarks største videnscentre inden for vind med knap 100 PhD'er inden for feltet.

Hos Aalborg Universitet fordeler vindforskningen sig på flere institutter - lige fra Institut for Byggeri og Anlæg, der bla. er specialister i fundering af vindmøller, til Institut for Energiteknik, der bla. er specialister inden for effektelektronik og herunder omdannelse af vindmøllestrøm til el, der kan anvendes på nettet.

- Vedvarende energi og effektivisering af konventionelle energiformer er i dag et af vores største forskningsområder. Området har stor international bevågenhed forskningsmæssigt, men vi kan mærke, at udlandet kigger meget til Danmark, og det er selvfølgelig ikke uden grund, fordi vi har en mangeårig forskningstradition at arbejde ud fra, siger professor Lasse Rosendahl fra Institut for Energiteknik og leder af EnergyVision.

Konferencen er målrettet både erhvervsliv og forskere med interesse i vind, men også vedvarende energi generelt vil blive adresseret. Det sker blandt andet, når den danske EU-kommissær Connie Hedegaard går på talerstolen og giver sin vision for et fossilfrit EU.

Konferencen rummer også offentliggørelse af flere afgørende fremskridt for danske virksomheder på det globale vindmarked, samt en dugfrisk rapport fra verdens førende konsulenthus inden for vind BTM Consult.

De er med