LIGE NU:

Benjamin fra Opgangen holdt mund i ti dage: - Det blev et vendepunkt i mit liv

Han har gået caminoen og opnået det sorte bælte i taekwondo. Alligevel beskriver Benjamin Moldrup fra TV2 Nord-serien Opgangen ti dage med stilhed og meditation som det hårdeste, han har prøvet.

Det var tre dage inde i forløbet, da Benjamin Moldrup midt i en meditation overvejede, om han bare skulle give op og tage hjem. Benene syrede, og han fortrød, at han var gået de 20 kilometer hen til kursusstedet nogle dage før.

Men han var for stolt til at give op. Nu havde han jo grinende fortalt vennerne, at han ville se, om han kunne “holde kæft i ti dage”, som han siger. Og det kunne han, skulle det vise sig.

Oplevelsen med Vipassana Meditation - en flere tusinde år gammel meditationsteknik, som stammer fra Indien, og som blandt andet indebærer at være stille - blev skelsættende for Benjamin Moldrup, der lige nu er aktuel i TV2 Nords serie Opgangen.

- Det er det hårdeste, jeg har prøvet, og det blev et vendepunkt i mit liv, siger 24-årige Benjamin, der til daglig læser psykologi og er en del af Aalborg Studenterterapi.

Ny serie fra TV2 Nord: Opgangen

Øjenkontakt var ikke tilladt

Det var i 2019, at Benjamin Moldrup fra Aalborg tilmeldte sig et ti dage langt kursus i meditationsformen i Aabybro. Al stimulans fra telefoner, TV, bøger og andre mennesker var bandlyst i de ti dage. 

Selv øjenkontakt med de andre deltagere på kurset var ikke tilladt.

- Meditationen handlede om at lægge mærke til, hvad der skete i kroppen på en systematisk måde. Vi lagde for eksempel mærke til, hvordan vores ansigt føltes. Hvis man sætter sig ned og lægger mærke til det, føles det forskelligt hele tiden, forklarer Benjamin Moldrup.

I 2018 gik Benjamin Moldrup caminoen, og det var på denne tur, han hørte om det ti dage lange meditationskursus.
I 2018 gik Benjamin Moldrup caminoen, og det var på denne tur, han hørte om det ti dage lange meditationskursus.
Foto: Privatfoto

Dagene begyndte klokken fem om morgenen, og bestod nærmest udelukkende af meditation afbrudt af tre måltider. Blev det for hårdt at sidde ned så meget, kunne man tage en pause og gå rundt på fodboldbane.

Skulle være røgfri i ugevis

Prøvelserne begyndte allerede inden selve opholdet. Benjamin Moldrup, der på det tidspunkt havde været fast ryger i flere år, fik at vide, at han ikke måtte ryge cigaretter i 14 dage før kurset, ligesom han også skulle være røgfri i de ti dage, kurset varede.

- Jeg var nødt til at stoppe med at ryge, siger Benjamin Moldrup, der i første omgang så det som en pause fra cigaretterne.

Efter perioden som røgfri gik det dog op for ham, at han ikke længere behøvede cigaretterne i sit liv, og han har ikke røget siden.

Se et portræt af Benjamin Moldrup her. Han er en af de fem medvirkende i serien Opgangen.

Tankerne forsvandt

I begyndelsen af det ti dage lange kursus fyldte tankerne enormt meget, når Benjamin sad i idrætssalen og mediterede. Både tanker om sig selv og om de andre deltagere i rummet. Men langsomt begyndte tankerne at forsvinde.

- Når man ikke længere giver tankerne opmærksomhed, går energien af dem, siger Benjamin Moldrup.

Den læring har han taget med sig - at ting hele tiden vil føles forskelligt.

- Bekymringer, der manifesterer sig i kroppen, kommer og går. Man skal huske, at alting forandrer sig hele tiden, siger han.

Benjamin Moldrup kalder de ti dages stilhed for det hårdeste, han har prøvet.
Benjamin Moldrup kalder de ti dages stilhed for det hårdeste, han har prøvet.
Foto: Julius Waag Poulsen

- Det føltes underligt at tale

Et af de helt særlige øjeblikke på meditationskurset var sidste dag, hvor deltagerne for første gang fik lov til at tale sammen.

- I begyndelsen var der ingen, der sagde noget. Det føltes underligt. Nogle forsøgte tøvende at bruge stemmen og snakke lavt, og jeg kan huske, hvor fantastisk det var bare at lytte til folk, der snakkede, siger Benjamin Moldrup.

I Opgangen inviterer Benjamin naboen Tammy Nielsen med til jiu jitsu, som han dyrker et par gange om ugen. Tidligere har han fået det sorte bælte i taekwondo.

Efter fem minutter gik snakken lystigt om den oplevelse, de havde haft sammen.

- Det har været noget helt specielt, og jeg har lært, at jeg godt bare kan være stille. Det var jeg i ti dage, og det skete der ikke noget ved. Det var vildt at prøve, og jeg er glad for, at jeg gjorde det, siger Benjamin Moldrup.

Se Opgangen afsnit to allerede nu herunder, eller se alle afsnit HER. 


Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

040620 Hanstholm Havn

Havnestrid om industrispionage: Hanstholm Havn politianmelder tidligere salgschef

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

Til forsiden

Til forsiden