Outdoor NU: Tag på jagt efter Nordens hvidløg
Foto: Esben Buch
I Aalborg Kommunes offentlige parker og skove, kan du netop nu indsamle de velsmagende og c-vitaminrige ramsløgblade til dit eget forbrug. I følge naturbeskyttelsesloven må du hjemtage, det du kan bære i en lille spand, en pose eller i en lille kurv.
April er højsæson for indsamlig af vilde ramsløg - også kaldet "Nordens hvidløg"
Siden Bondestenalderen og gennem de seneste 6000 år, har der vokset ramsløg som en naturlig hjemmehørende vild plante i Danmark og anno 2018, er den stadig en af vore mest eftertragtede spiselige vilde planter.
Du kan indsamle ramsløg i flere af Aalborg Kommunes offentlige parker bl.a. i Mølleparken i Hasseris og i Skanseparken på toppen af Nørresundby.
Du finder de friske grønne ramsløgblade på muldrig bund og især under gamle bøgetræer. Du kan kende ramsløg på de elliptiske blade, de lange trekantede stængler og på bladenes markante og stærke duft af frisk hvidløg. Ofte dækker ramsløg så store områder af skovbunden, at den nærmest bliver enerådende, hvilket du eksempelvis kan opleve i parken ved Vildmosegaard og Lille Vildmosecentret i det nordøstlige Himmerland.
Ramsløg formerer sig ved frø, der efterstræbes af flere arter af myrer. Myrerne sikrer sig mad og er samtidigt med til at sprede frøene rundt i naturen. Ramsløgblomster og plantens grønne frøkapsler, der kommer frem i maj-juni, er velsmagende i salat og til grønne syltede kapers. Her i april er det først og fremmest de grønne blade, vi benytter til vild mad. Ved indsamling er det en god ide at klippe bladene af med en saks, således løgene under jorden bevares og planten kan skyde igen.
De friske grønne ramsløgblade, kan benyttes til alle de retter, hvor du ønsker en fin mild smag af hvidløg. Prøv eksempelvis med fintsnittede grønne ramsløgblade i en kartoffelsalat, som de grønne blade i pesto, som pynt på supper, i sammenkogte retter, i wokretter og som det grønne drys på klassisk dansk smørrebrød. Kværn en håndfuld skyllede ramsløgblade med en smule god olivenolie og smag til med sydesalt. Brug så denne velsmagende ramsløgpasta til lam, kylling, røget fisk og røget dyrekølle.
Opskrift: Vårsild med ramsløg
I april er det også højsæson for sildefiskeri i Limfjorden og som en ide til frokostbordet får du her naturvejleder Esben Buch's favoritopskrift til 4 personer, hvor selvfangede sild kombineres med forårets vilde ramsløg.
Ingredienser:
2 store marinerede fileter af Vårsild fra Limfjorden deles i fire stykker
1 kogt æg deles i 4 kvarte til pynt
4 mellemstore bagekartofler
35 g smør
2,5 dl creme fraiche
Groft Læsøsydesalt
1 citron
2-3 dl finthakkede ramsløgblade
4 skiver friskbagt groft rugbrød
Sådan griber du opskriften an:
Kartoflerne skrubbes, tørres, krydssnittes og pensles med smeltet smør.
Lægges i et ildfast fad og bages ved 200 grader i 1 1/4 time
2-3 håndfulde ramsløgblade skylles grundigt og hakkes fint Creme Fraiche blandes med finthakket ramsløg og smages til med sydesalt og lidt saft fra en økologisk citron Kartoflerne tages ud af ovnen og efter afkøling, klemmes hver kartoffel, således den åbner sig i krydssnittet En skefuld creme fraiche med ramsløg lægges i hver kartoffel De udskårne sildefileter lægges på hver kartoffel og der pyntes med hakkede ramsløgblade Hver ramsløgsild pyntes nu med det kvarte æg Nydes med det grove rugbrød som tilbehør, en porsesnaps og en god flaske øl!
Rigtig god fornøjelse og glædeligt forår til alle
Om Outdoor Bloggen
Outdoor NU's korps af dygtige naturvejledere deler her på bloggen deres bedste råd til naturoplevelser, mad fra naturen og meget andet.
Bloggen er alene et udtryk for skribenternes egne meninger.