Fiskeri frarådes efter farlig forurening: - Jeg fik ondt i maven, da jeg hørte det

Flere steder ud for Flyvestation Aalborg skal der nu sættes advarselsskilte op mod fiskeri og åleruser. Det bekymrer David Mikkelsen, der i mange år har fisket i området.

Ofte har David Mikkelsen fra Aalborg hoppet på cyklen og taget turen til Egholm med sin fiskestang. Iført waders har han derfor mange gange stået midt i Limfjorden og håbet på bid.

- Jeg plejer at vade ud her fra Egholm, og så går jeg så langs lufthavnen, fortæller den 46-årige lystfisker, og peger over mod Flyvestation Aalborg.

Det er nemlig ovre på den anden side, i området ud fra Flyvestationen, Fødevarestyrelsen nu fraråder fiskeri i en radius af 100 meter på grund af forurening. Og nu bliver der sat skilte op, der advarer fiskerne om at kaste snøren ud i området.

- Jeg fik ondt i maven, fordi jeg tænker på de fisk, som jeg har taget med hjem herfra og serveret for familie og venner. Det er jo ikke rart at tænke på, hvis de har være forurenet med noget, som kan gøre folk syge, siger David Mikkelsen.

Det er ud fra disse tre steder, der nu opsættes skilte, der fraråder fiskeri m.v.
Det er ud fra disse tre steder, der nu opsættes skilte, der fraråder fiskeri m.v.
Foto: Grafik TV2 Nord/Billede fra Google Maps

Advarselsskiltene skal sættes op på grund af den forurening, som er konstateret ved tre grøftekanter og udløb til Limfjorden. Forureningen stammer fra den i dag forbudte brandskum med det giftige stof PFOS.

Ingen grund til bekymring

Trods skiltene vurderer Fødevarestyrelsen ikke, at lystfiskere behøves være bekymrede, medmindre man gennem en lang årrække har spist fisk, der har opholdt sig tæt på udløbet. Advarslen sker efter et forsigtighedsprincip.

- Det er selvfølgelig rart at høre, for hvis man har taget fisk med hjem herfra og serveret for familie og venner, så er det ikke rart at tænke på, at de kan være meget forurenet.

DET SIGER FØDEVARESTYRELSEN

Fødevarestyrelsen har ikke udstedt et fiskeriforbud, men advarer mod fiskeri i et specifikt område omkring udløb af drænvand til Limfjorden fra brandslukningsøvelsesplads og sigteøvelsesplads.


Har man undersøgt fisk m.m. ud for forureningslokationerne?

Der er ikke analyseret fisk, men vand i området. Udsivning af grundvand giver ikke anledning til bekymring for fisk pga. fortynding, når vandet kommer ud i Limfjorden. Af forsigtighedsgrunde advares mod fiskeri ved udløb, da der ikke kan udelukkes en højere eksponering af fisk for PFOS i dette specifikke område..

Hvornår vil Fødevarestyrelsen analysere fisk m.m.?

Fiskeanalyser har begrænset værdi som generel risikovurderingsgrundlag, da fisk eksponeres forskelligt afhængigt af art og bevægelsesmønster. Derfor er ikke planlagt analyser. Vis lystfiskere gerne vil have fisk analyseret, modtager Fødevarestyrelsens laboratorium gerne fiskeprøver og analyserer mod betaling.

Flere fisker i området. Bør de være bekymrede, og hvordan skal man forholde sig, hvis man har spist fisk derfra gennem en årrække?

Nej, man behøver ikke være bekymret. Man skal have spist mange fisk fanget tæt på udløb gennem en lang periode for at eksponeringen er bekymrende. Og det skal være fisk, som har opholdt sig tæt på udløbet gennem en længere periode. Akut forgiftning er ikke aktuel for PFOS i de aktuelle doser, men forhøjet kolesteroltal kan være en effekt ved meget høje indtag. Hvis man alligevel er bekymret kan man jo eksempelvis få målt kolesteroltal hos egen læge.

Alligevel kan David Mikkelsen ikke slippe bekymringen.

- Men selv det, at der er en lille mistanke, får mig til at få ondt i maven. Selvom der er tale om en lille mængde, så er det også super giftigt.

Det menneskeskabte stof PFOS er stabilt og derfor stort set unedbrydeligt i kroppen.

- Der kan de så påvirke en lang række processer. For eksempel ens stofskifte og immumfunktion og også hormonfunktion, forklarer professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og Harvard Philippe Grandjean.

- Så bare det, at der er en lille mistanke gør, at jeg vil overveje, om jeg har lyst til at tage flere fisk herfra indtil, at man finder ud af om der er et problem med det eller ej, siger David Mikkelsen.

Derfor frarådes fiskeri

Ejendomsstyrelsens undersøgelser af PFAS-forureningerne ved brandøvelsespladserne på Flyvestation Aalborg har vist, at der tilføres indhold af PFAS-forbindelser til Limfjorden. 


På baggrund af de målte indhold af PFAS-forbindelser i grøfter og ved grøfternes udløb til Limfjorden har Fødevarestyrelsen ud fra en sundhedsmæssig vurdering anbefalet, at der ikke bør fanges fisk/sættes åleruser og indsamles muslinger i området i en radius af 100 m fra grøfternes udløb til Limfjorden. 


Ejendomsstyrelsen opsætter derfor skilte, der fraråder dette. 


Kilde: Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse

Håber på flere analyser

David Mikkelsen håber derfor, at fødevaremyndighederne vil analysere fisk og skaldyr i det berørte område. Men det afviser Fødevarestyrelsen indtil videre, da de vurderer, at risikoen er lille.

- Jeg håber da, det bliver undersøgt, så man kan fastlægge, at der er noget at være bekymret for, så jeg med ro i maven kan fiske her igen. 

Aalborg Kommune udstedte i december et påbud til Forsvaret om håndtering og oprydning af forureningen, og derfor har de forskellige myndigheder siden været i dialog. (ved ikke, om det skal længere op).

Ejendomsstyrelsen oplyser, at skiltene er ved at blive produceret og sættes op i næste uge. 

Flyvestation Aalborg er ét af 24 steder, der er ved at blive undersøgt for pfos-forurening efter brug af brandskum.


PFOS-sagen

Badestrand - Ritzau

Flere nordjyske strande skal testes for PFAS - men du kan roligt bade

20221116-174621-L-6000x4000ma

play SF vil forbyde slam som gødning - landmand bakker op

030223 Pfas emfj 5749

play Amins grund er under PFAS-mistanke - er bekymret for sine børns sundhed

20180321-162825-3-4928x3280ma

play Nu skal flere fødevarer undersøges for farlige flourstoffer

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland