Flere nordjyske strande skal testes for PFAS - men du kan roligt bade
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Nu skal havskum og soppesøer blandt andet i Skagen, Løkken og Dokkedal undersøges.
Hvis man i løbet af sommeren støder på en medarbejder fra Miljøstyrelsen, når man skal til at hoppe i vandet, er der en god forklaring.
De næste måneder vil styrelsen nemlig tage prøver af havskum og små, naturlige indsøer med soppevand på flere nordjyske strande. Prøverne skal analyseres for de giftige flourstoffer PFAS.
Men man kan roligt hoppe i vandet, oplyser Miljøstyrelsen.
- Der er ingen indikationer på, at der er sundhedsfare forbundet med kontakt med havskum og vand i de små indsøer. Kontrollen er til for at sikre, at det er sikkert at bade løs i sommermånederne.
- Badesæsonen står for døren, og danskerne skal være trygge ved at gå på stranden. De test vi nu har sat i gang langs kysterne i Danmark skal give os viden, så myndighederne kan vejlede badegæsterne, hvis der er PFAS over grænseværdierne, siger miljøminister Magnus Heunicke (S), som understreger, at der pt. ikke er en risiko ved at bade i havet.
Der er tale om 20 steder, som bliver testet af tre omgange i løbet af badesæsonen 2023.
De 20 steder, der testes
Lakolk, Rømø
Grådyb, Esbjerg
Henne Strand, Nymindegab
Ringkøbing Fjord
Bjerghuse, Nissum Fjord
Thyborøn
Thisted Bredning
Klitmøller
Slettestrand, Jammerbugt
Løkken, Jammerbugt
Tannis bugt, Skagen
Dokkedal, Egense
Ålebugt Fornæs, Grenå
Båring Vig, Skåstrup Strand
Åkrog Bugt, Saltofte
Agersø Sund, Korsør
Sejerø Bugt
Løserup Strand, Isefjord
Svanemøllebugten, Amager
Nakskov Fjord
Kilde: Miljøstyrelsen.
I Nordjylland drejer det sig blandt andet om området ved Slettestrand og Løkken i Jammerbugt Kommune.
De 20 lokaliteter er udvalgt blandt de 50, hvor Miljøstyrelsen sidste år undersøgte badevandet for PFAS. Der er ved udvælgelsen lagt vægt på, at der tidligere er fundet spor af PFAS, og at forskellige kystretninger og landsdele er repræsenteret.
Baggrund
I sommeren 2022 undersøgte Miljøstyrelsen og kommunerne for PFAS i badevand, soppesøer og havskum ved en række danske kyster fordelt i hele landet.
Ud af 500 vandprøver var kun en enkelt måling over den vejledende PFAS-grænseværdi.
To separate prøver fra havskum og soppesøer ved to områder ved Vesterhavet viste dog PFAS over grænseværdien, og her frarådede Styrelsen for Patientsikkerhed direkte kontakt med havskum og badning i soppesøerne af forsigtighedshensyn.
Kilde: Miljøministeriet