Nu skal flere fødevarer undersøges for farlige flourstoffer

Fundet af PFAS i økologiske æg understreger behovet for at undersøge et bredere udvalg af fødevarer, mener fødevareministeren.

Efter flourstoffet PFAS er fundet i høje mængder i økologiske æg, skal andre fødevarer nu screenes. Det oplyser Fødevareminister Jacob Jensen (V) torsdag. Arbejdet vil blive en del af regeringens samlede handlingsplan.

- PFAS-problematikken har gennem de senere år fyldt en del, og derfor reagerede jeg straks, da undersøgelsen om fund af forøget PFAS-indhold i økologiske æg kom frem. Sagen understreger for mig et klart behov for, at vi har brug for større klarhed og overblik over, hvor omfattende et problem forøget PFAS-indhold i vores fødevarer er, siger fødevareministeren.

Æg

Det er dog stadig forsvarligt at spise økologiske æg som en del af en varieret kost, lyder det fra styrelsen.

Man bør dog holde igen med, hvor mange økologiske æg, man spiser, ifølge Camilla Udsen, der er projektchef for fødevarer i Forbrugerrådet Tænk.

Efter DTU's undersøgelse af økologiske æg, er Fødevarestyrelsens vurdering af situationen blevet afleveret til Miljø- og Fødevareudvalget. Rapporten peger på, at fiskemel er hovedkilden til det forhøjede indhold af PFAS i økologiske æg. 

Fødevarestyrelsen laver løbende stikprøvekontroller af fødevarer efter PFAS, men fundet af PFAS i økologiske æg understreger dog behovet for at undersøge et bredere udvalg af fødevarer, mener fødevareministeren.

Kan også findes i sprøjtemidler

Det er ikke kun fødevarer, som lige nu er under luppen hos staten. Miljøstyrelsen vil undersøge landbrugets sprøjtemidler for PFAS-stoffer, skriver Altinget.

- Det skal tjekkes, om landbrugets pesticider indeholder de omdiskuterede PFAS-stoffer, lyder det fra Miljøstyrelsen. 

I efteråret 2022 kom det frem, at syv ud af ti insektbekæmpende midler indeholder de miljøgiftige PFAS.

PFAS nedbrydes stort set ikke i naturen og har derfor også fået tilnavnet evighedskemikalier. Det har været brugt mange til mange ting - blandt andet brandslukningsskum.

Flourstoffet er mistænkt for at være blandt andet kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.


Seneste nyt

fra Nordjylland