Seneste nyt:

Forsvarer og anklager er dybt uenige: Kan 28-årig dømmes for at ville udføre et masseskyderi?

Mandag var anklagers og forsvarers sidste mulighed for at påvirke Landsretten i Aalborg i den spektakulære skoleskydersag.

De sidste ord er sagt, og de sidste vidner er afhørt. 

Der er nu ikke mere at gøre for anklager Emil Stenbygaard og forsvarer Claus Bonnez i ankesagen mod en 28-årig mand fra Hobro.

Retten har trukket sig tilbage efter mandagens retsmøde, og nu skal de votere og finde ud af, om den 28-årige nordjyde kan kendes skyldig i at planlægge at udføre et eller flere masseskyderier på en eller flere skoler, eller om han skal frikendes.

quote Han havde i juni 2020 fortsat alt, han skulle bruge til et masseskyderi.

- Emil Stenbygaard, anklager

På mandagens retsmøde skulle de to advokater komme med deres procedure for de ni nævninge og tre juridiske dommere i Vestre Landsret i Aalborg. 

Og det var to vidt forskellige udlægninger af sagen, der mandag blev fremsagt af anklager og forsvarer.

quote Hvis man sidder med en fornemmelse af, at det ville han aldrig have gjort, så skal han frifindes.

- Claus Bonnez, forsvarer

Anklager ved Statsadvokaten Emil Stenbygaard var nærmest ikke var i tvivl:

- Det må lægges til grund, at det ikke kun er fantasi eller tanker om at begå manddrab. Den eneste grund til, at den tiltalte ikke fik realiseret sin plan, var at han blev anholdt, lød det fra Emil Stenbygaard.

Her var tonen dog noget anderledes hos den tiltaltes forsvarer Claus Bonnez:

- Vi har så meget materiale, hvor den tiltalte fortæller, at han ikke kan, men også hvor han fortæller, at han gerne vil, men det har stået på i så mange år, at forsvaret sætter spørgsmålstegn ved, om det overhovedet ville blive til noget, sagde Claus Bonnez.

28-ÅRIG ER TILTALT FOR AT PLANLÆGGE MASSEKSYDERIER – SAGEN KORT

I februar 2022 blev en 28-årig mand fra Hobro ved byretten i Aalborg kendt skyldig i at planlægge at dræbe en eller flere personer ved et eller flere skyderier på en eller flere bestemte skoler eller uddannelsesinstitutioner.

Den 28-årig ankede dommen, og derfor er sagen nu taget op igen i Vestre Landsret i Aalborg, hvor den kører som en ankesag.

Både i landsretten og i byretten nægtede den 28-årig sig skyldig og derfor går han og hans forsvarer efter, at den 28-årig nordjyde bliver frifundet i landsretten. Hele vejen igennem har den 28-årige nordjyde forklaret at det hele blot var en fantasi, som han ikke ville virkeliggøre.

I en periode på omkring tre år har den tiltalte 28-årige nordjyde skrevet på et over 150 sider langt manifest, hvori han beskriver sit ønske om at udføre et masseskyderi – en dag han har kaldt V-day (vengeance day, red.) – ligesom han også beskriver planlægningen af masseskyderiet i sit manifest. I manifestet havde den 28-årige sat en dato for, hvornår masseskyderiet skulle finde sted – mellem den 20. og 23. august 2018.

Af manifestet fremgår det også, at den 28-årige af to omgange har været på rekognosceringstur i Aarhus. Første gang var i april 2018, hvor den tiltalte blandt andet var inde på Aarhus Statsgymnasium. I maj 2018 var den tiltalte igen på rekognosceringstur i Aarhus, denne gang var han inde på Aarhus Universitet, og flere gange har han også været inde på SOSU Østjylland i Aarhus. På sin computer skulle han ifølge politiet have søgt på yderligere mere end 50 skoler.

I sit hjem i Hobro havde den 28-årige to pistoler, som han lovligt måtte opbevare i våbenskab i sit hjem, fordi han havde været medlem af en nordjysk skytteforening i mere end to år. I den tiltaltes hjem fandt politiet også mere end 850 patroner, såkaldt taktiskbeklædning samt en stor Bowie kniv.

Derudover var den 28-årige en del af incel-miljøet, hvor han var særdeles aktiv på et internet forum i periode på to år og helt frem til sin anholdelse. Selvudnævnte incels står bag flere masseskyderier i USA og Canada.

Nu er det imidlertid op til de ni nævninge og tre juridiske dommere at tage stillingen til skyldsspørgsmålet.

Det får vi svar på onsdag omkring middag, hvor retssagen igen tages op til skyldskendelse.

Fantasi eller ej?

De to procedurer ved mandagens retsmøde, det fjerde af sin slags i ankesagen, kredsede især om én afgørende ting i denne ankesag.

Var det hele blot en fantasi, som den tiltalte har forklaret både i byretten, men også i landsretten? 

Hvis det hele blot har været noget, som den tiltalte har udspillet oppe i sit hoved og ikke ville virkeliggøre, så kan han ikke dømmes for forsøg på manddrab, for uanset hvor beskidte fantasier eller tanke, man måtte have, så kan man ikke dømmes for fantasere. Der skal være et forsæt til at ville gøre tankerne til virkelighed, og det mente anklager Emil Stenbygaard, at den tiltalte havde.

Under sin procedure refererede han til flere passager i det over 150 sider lange manifest, den tiltalte har skrevet i en periode fra 2015 og frem til 2019. Det er i manifestet, at han har beskrevet sine tanker og ønsker om at udføre et masseskyderi, ligesom han også beskrev, at masseskyderiet skulle finde sted mellem den 20. og 23. august 2018 – en dag han kaldte v-day (vengeance day, red.).

- V-day blev ikke til noget, fordi det var en fantasi, siger tiltalte, men det mener jeg helt klart ikke passer. Der var fortsat liv i planen om at udføre v-day og endda helt frem til den tiltaltes anholdelse, sagde Emil Stenbygaard under proceduren.

Men anklageren tog fat i de mange videodagbøger den tiltalte har lavet, hvor den tiltalte havde gjort mange af de ting, som han havde beskrevet som en del af fantasien: Han havde en glock-pistol med skarpe patroner i magasinet liggende i en skuffe, han havde en stor kniv, som skulle være hans back-up våben og han havde fuldt taktisk beklædning i sin lejlighed.

- Hvorfor beholdt han det hele, hvis det blot var en fantasi? spurgte Emil Stenbygaard og hernviste til, at den 28-åriges lejlighed i juni 2020 blev ransaget, hvor politiet konfiskerede hans to pistoler og flere andre ting.

Ville aldrig gøre det, mener forsvarer

Den tiltaltes forsvarer Claus Bonnez brugte den første del af sin procedure på at slå teorien fast omkring forsæt til at udføre en handling. 

I følge forsvareren, handler sagen om, at der ikke er blevet begået et masseskyderi, og den tiltalte aldrig ville kunne gøre det.

- Det her blev forberedt i årevis. Tiltalte havde fra 2017 det, der skulle til. Man må spørge sig selv, hvis det var hensigten, hvorfor blev det så ikke udført? Der er så mange detaljer, og så bliver det ikke til noget, sagde Claus Bonnez under sin procedure, mens han flere gange slog fast, at man ikke kan dømmes for at planlægge noget, som man ikke vil udføre.

Claus Bonnez sagde dog, at det er rigtigt, at den tiltalte har haft en stor interesse for våben og der har været planlægning og et ønske om at udføre et masseskyderi. 

Claus Bonnez mener, at man kan høre, hvordan den tiltalte bliver ved med at komme med undskyldninger for, at han ikke kan udføre masseskyderiet alligevel – familiebegivenheder kom i vejen, han følte at han følte sig fysisk underlegen eller han fik empati for sine mulige ofre.

- Det skal være sådan at retten også har en opfattelse af at tiltalte har psyken til at udføre det. Hvis man sidder med en fornemmelse af, at det ville han aldrig have gjort, så skal han frifindes, sagde Claus Bonnez.

Ville ikke have ordet

Undervejs i mandagens retsmøde har den tiltalte siddet stille på sin plads i retten og fulgt med i de to advokaters procedure. Nogle gange har han taget noter, når der er blevet sagt noget, men ellers har han siddet med front mod den, som taler og lyttet.

Inden retten trak sig tilbage, fik den tiltalte mulighed for at få det sidste ord i ankesagen. I byretten valgte den tiltalte at takke ja til det, hvor han sagde:

- Nu skal jeg muligvis straffes, fordi jeg fortsat har søgt på massemordere, men jeg har ikke haft en plan, men bare en fascination. Nu skal jeg straffes for at have en fascination for dette emne, selvom jeg har droppet det, sagde den tiltalte i byretten i Aalborg i slutningen af januar sidste år.

Men i dag i Vestre Landsret valgte han ikke at tage imod muligheden for at komme med en afsluttende bemærkning.


Forsiden lige nu

Ronnie Schwartz

Tidligere superliga-bomber kunne ikke bruges - nu skifter han til nordjysk konkurrent

080223 FO Psykiatriventetider

play Psykiatrien under massivt pres: Nu bliver kæmpe byggeri sat i værk

060221 FO Samtykke på skemaet 3

play Svært at sige nej til sex, hvis man selv har lagt op til det

Basis-billede-1 (1)

Politiker raser over p-betaling: - Jeg troede knap mine egne øjne

Ronnie Schwartz

Tidligere superliga-bomber kunne ikke bruges - nu skifter han til nordjysk konkurrent

080223 FO Psykiatriventetider

play Psykiatrien under massivt pres: Nu bliver kæmpe byggeri sat i værk

060221 FO Samtykke på skemaet 3

play Svært at sige nej til sex, hvis man selv har lagt op til det

SAS

Raser over lufthavnshykleri: - 20 kroner i p-afgift er et rent symbolsk beløb

split jan og stefan

play Aalborg-direktør om Mikkel Hansen-sygemelding: Der var nogle omstændigheder, der gjorde, at det var nu

080223 Formand for pendlerklubben SK-AAL Henriette von Platten-Hallermund

Pendlere om p-betaling: Hvis det bliver dyrere for os, lukker vi Aalborg ned

Lucas Andersen

play Kaptajnen trak stikket: Er nu tilbage med ny energi

20_percent

play Prins Joachim viser sig for første gang siden familiefejde – i Nordjylland

aalborg lufthavn fly

Reagerer på p-chok: - De vil få smæk for det

SAS

Raser over lufthavnshykleri: - 20 kroner i p-afgift er et rent symbolsk beløb

080223 Formand for pendlerklubben SK-AAL Henriette von Platten-Hallermund

Pendlere om p-betaling: Hvis det bliver dyrere for os, lukker vi Aalborg ned

mikkel h

En voldsom overgang fra Paris til Aalborg, vurderer håndboldekspert

20230204-181656-L-4715x3081ma

Mikkel Hansen er sygemeldt

310122 Retten i Aalborg

play 51-årig mand på anklagebænken for årelangt misbrug af unge drenge

indbrud

Hjælp politiet i indbrudssager: Har du set noget mistænkeligt?

Screenshot 2023-02-08 102643

play 17-årig piges mystiske død fører til nye procedurer: - Det tætteste, jeg kommer på en indrømmelse, siger mor

IMG_1016

Brian gik på Gravenshoved, men kan ikke genkende skrækhistorierne

def_thumb,50_percent

play Passagerer efter p-chok: - Det er jeg ærgerlig over

Basis-billede-1 (1)

play Slut med gratis parkering i Aalborg Lufthavn - så meget kommer det til at koste

BB74AE21-71FD-4B0B-8EFE-2376BF2F59A1

play Laura lider af psykisk sygdom - parkour får hende til at blomstre

Til forsiden

Til forsiden