Omfattende krimisager i 2022: - Den gik i maven på alle nordjyder
Se hele interviewet med Jesper Christiansen fra programmet Året der gik 2022 her.
Nordjyllands Politi har haft store sager i løbet af 2022.
Se "Året der gik" på TV2 Salto klokken 19.45 den 28. og 29. december, eller stream det her.
Året er ved at gå på hæld, og det har været med store og omfattende krimisager.
I februar forsvandt to unge teenagere, Oliver og Mia, i nattelivet i Aalborg, og i løbet af foråret kørte retssagen mod en potentiel skoleskyder fra Hobro.
Vi bekymrede os, og vi kunne på en eller anden måde alle sammen relatere til den, fordi vi har børn
Jesper Christiansen
- Det har været nogle sager, der har krævet rigtig mange ressourcer hos politiet, siger Jesper Christiansen, der som retsreporter hos TV2 Nord har dækket det hele tæt og fortsætter:
- Mia-sagen var jo en enorm stor efterforskningsopgave. Det har sagen med det potentielle skoleskyderi også været rent opklaringsmæssigt. Så det har været nogle ret store og omfattende efterforskningssager.
"Enhver forælders allerværste frygt"
Mia-sagen startede, da 21-årige Mia Skadhauge Stevn forsvandt efter en bytur natten til den 6. februar. Den 12. februar bekræftede politiet, at de havde fundet hende død efter en uge med massiv offentlig opmærksomhed på sagen.
- Det var en af de sager, der gik i maven på alle os, der dækkede den. Den gik i maven på alle nordjyder. Vi bekymrede os, og vi kunne på en eller anden måde alle sammen relatere til den, fordi vi har børn. Det er jo enhver forælders allerværste frygt, det der skete for Mia, siger Jesper Christiansen.
- Det var en ung uskyldig pige, der pludselig forsvandt. Man så hurtigt det der overvågningsbillede af den bil, som politiet efterlyste, så man vidste godt, der var noget fuldstændig galt. Derfor fulgte man intenst eftersøgningen af hende, fortsætter han.
Mange lagde blomster på Vesterbro i Aalborg, hvor Mia sidst blev set:
Samme weekend som Mias forsvinden forsvandt også 21-årige Oliver Ibæk Lund efter en bytur. Han blev efterfølgende fundet livløs i Limfjorden, og sagerne om de to unge påvirkede nordjyderne.
- Det havde stor betydning, at der var to teenagere på samme tid, der var væk af to forskellige grunde. Det gjorde det enormt grufuldt. Det var også derfor, det påvirkede os, der dækkede det, og det satte gang i den bølge i Nordjylland og især i Aalborg med blomsterhavet inde foran Netto og fakkeldemonstrationen, og det der kom, siger Jesper Christiansen.
Retssag venter
Næste år påbegynder retssagen mod den 36-årige mand, som blev anholdt for drabet, og her venter endnu en oprulning af sagen.
- Det bliver en forfærdelig oplevelse. Man kommer til at høre rigtig mange grusomme detaljer, som ingen mennesker har lyst til at høre. Det påvirker selvfølgelig en, og det tager man med hjem. Så skal man jo forsøge at bearbejde det på en eller anden måde, siger Jesper Christiansen.
- Det er jo bare et job for os. Men der er jo nogen, der er pårørende til det her, som det er en million gange værre for. De skal gennemleve det hele en gang mere, siger han.
Potentiel skoleskyder
Den anden, af de store sager i Nordjylland i 2022, var retssagen mod en 27-årig nordjyde, som blev idømt en anbringelsesdom på psykiatrisk afdeling.
Han blev dømt for forsøg på manddrab ved at have planlagt et eller flere masseskyderier mod skoler i Nord- og Østjylland.
- Det var første gang, at der var en person, der var tiltalt for at ville lave et masseskyderi på en skole. Derfor var det en ret usædvanlig sag. Den trækker tråde til skoleskyderier i USA, men også til Anders Breivik i Norge i og med, at den 27-årige havde skrevet et manifest, siger Jesper Christiansen og fortsætter:
- Det mest chokerende for mig var, da han fortalte inde i retten, hvordan han var gået rundt på en skole i Østjylland, hvor han havde været inde og møde de børn, han i manifestet havde skrevet, at han ville skyde. Da bliver man ligesom ramt på, at 'hold da op, var det virkelig så tæt på?' Så var det ikke bare en fantasi. Det var noget, der kunne være sket, siger han.
Noget som også gjorde sagen bemærkelsesværdig var, at den 27-årige var en del af 'the dark web', hvor han kommunikerede med andre, der havde samme tanker som ham selv.
- Det giver gåsehud, når man får et indblik i, hvad de sidder og skriver i de her fællesskaber - hvor sygt og hvor langt ude det er, de fantasier og tanker, der bliver avlet der. Det er jo det, der gør det så grusomt og potentielt farligt. Vi så jo, hvordan skyderiet i Fields i København fik en tragisk udgang. Lige pludselig kan katastrofen ske overalt, slutter Jesper Christiansen.
Den 27-årige ankede sin dom, og derfor skal sagen gå om i Landsretten i det nye år.
Hør meget mere om 2022 i programmerne "Året der gik" herunder: