Aases 94-årige mor fik stjålet sin forlovelsesring: - Tænk at man kan få sig til det

I en årrække har en hjemmehjælper i Rebild Kommunes hjemmepleje formentlig stjålet over flere hundrede forskellige smykker, medaljer og forskelligt julepynt. Nu er politiet gået i gang med at opsøge de mange tyvekosters retmæssige ejere.

Nederst på siden kan du finde et link til Politiets katalog over tyvekoster

På bordet ligger de sirligt sorteret og lagt pænt frem til skue. Halskæder, øreringe, armbåndsure. Forlovelsesringe, jubilæumsmønter og sølvtøj. Rundt om bordet går Aase Holst og kigger på hvert enkelt smykke. Hun leder efter et par særlige halskæder og ringe, som var det en jagt på en bestemt nål i en stak af nåle.

- Det er dén der, udbryder Aase Holst, og peger ned på bordet på politistationen i Hobro.

For enden af hendes pegefinger ligger den halskæde, Aase Holst forærede til sin 93-årige mor for flere år siden. Grunden, til at den ligger her på politiets bord, er, at den er blevet fundet sammen med flere hundrede forskellige tyvekoster fra en hjemmehjælper, der havde til opgave at passe Aase Holsts mor, sammen med en lang række ældre borgere i Rebild Kommune.

Mens hun tager halskæden op for at kigge nærmere på den, former der sig en klump i halsen og en tåre i øjenkrogen på Aase Holst.

- Det er jo forfærdeligt. Tænk at nogen kan få sig selv til at stjæle fra den mest sårbare og svageste gruppe i samfundet, siger hun, efter hun har trukket vejret dybt ned i lungerne.

Guld, sølv og diamanter. Det er en bred vifte af smykker, der mangler deres retmæssige ejere.
Guld, sølv og diamanter. Det er en bred vifte af smykker, der mangler deres retmæssige ejere.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Fra én anmeldelse til 30 ofre

I slutningen af november 2021 modtog Nordjyllands Politi en anmeldelse fra en ældre borger, der havde været udsat for tyveri og fået stjålet jubilæumsmønter. I tidsrummet, hvor mønterne var forsvundet, havde der kun været en 62- årig hjemmehjælper fra kommunen i den pågældende borgers hjem, og derfor mistænkte borgeren hjemmehjælperen.

På baggrund af den anmeldelse indledte Nordjyllands Politi en efterforskning, og den 5. januar i år valgte politiet at anholde hjemmehjælperen. I forbindelse med anholdelsen ransagede politiet hjemmehjælperens hjem, og her skulle det vise sig, at der ikke blot var tyvekoster fra et enkelt tyveri. Der blev fundet mange forskellige stykker sølvtøj, smykker og julepynt.

- Vi har ikke tal på, hvor mange enkelte dele, der blev fundet hos den sigtede, men det er flere hundrede genstande, siger Mikkel Brügmann.

Mikkel Brüggmann opfordrer alle, der har oplysninger om sagerne, til at ringe til politiet på telefon 114.
Mikkel Brüggmann opfordrer alle, der har oplysninger om sagerne, til at ringe til politiet på telefon 114.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Han er politikommissær hos Nordjyllands Politi, og han står for efterforskningen af den usædvanlige forbrydelse.

- Det er en person, som er betroet til at komme i de ældre menneskers hjem, og det er blandt andet en af grundene til, at denne forbrydelse er forholdsvis speciel, siger Mikkel Brügmann.

Politiet indså hurtigt, at de mange tyvekoster formentligt ikke udelukkende stammede fra et enkelt tyveri, og derfor indledte de en såkaldt fremlysning, hvor de eftersøgte borgere, der havde mistet værdigenstande fra hjemmet i samme periode som hjemmehjælperen havde været aktiv i deres hjem.


- Vi har kontakt til cirka 30 forskellige personer, som vi enten selv har opsnuset eller som har taget kontakt til os, fordi de mener at være ofre for disse formodede tyverier. Nu skal de hjælpe os med at identificere så mange smykker som muligt, så de kan komme tilbage til deres retmæssige ejer, siger politikommissæren.

En behagelig hjemmehjælper, der brød tilliden

I løbet af formiddagen lægger en god håndfuld borgere vejen forbi politistationen i Hobro, i håbet om at blive genforenenet med det der ofte er gamle arvestykker. En af dem er Emmy Jensen fra Støvring. Hun er 87 og brækkede sin skulder i 2021, hvorfor hun havde brug for hjemmehjælp i en periode. Og det skulle vise sig, at hendes hjemmehjælper tog mere med hjem, end han kom med.

quote Det skaber utryghed, når sådan noget sker. Jeg kunne godt gå over til naboen i ti minutter uden at låse døren før, men det gør jeg ikke længere. Nu låser jeg altid døren, ligegyldigt hvor kort tid, jeg skal være væk.

Emmy Jensen, pensionist, Støvring.


- Han var en meget behagelig mand, og han var god til sit arbejde. Så jeg kunne godt lide at få hjælp af ham. Men nu vil jeg ikke have ham i mit hjem længere, siger Emmy Jensen.

Emmy Jensen modtager ikke normalt hjemmehjælp, men på grund af en brækket skulder fik hun i en kort periode besøg af den 62-årige sigtede. I samme periode mistede hun forskellige smykker.
Emmy Jensen modtager ikke normalt hjemmehjælp, men på grund af en brækket skulder fik hun i en kort periode besøg af den 62-årige sigtede. I samme periode mistede hun forskellige smykker.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Hun mistede flere halskæder og andre smykker, som hun ikke kunne forstå, hvor var blevet af.

- Det skaber utryghed, når sådan noget sker. Jeg kunne godt gå over til naboen i ti minutter uden at låse døren før, men det gør jeg ikke længere. Nu låser jeg altid døren, ligegyldigt hvor kort tid, jeg skal være væk, fortæller pensionisten.

Hun føler dog ikke, at man kan skære alle over en kam, og derfor vil hun gerne byde andre hjemmehjælpere velkommen, hvis hun en dag skulle få brug for det.

- Jeg håber, det var en enlig svale, siger Emmy Jensen, inden hun sætter sig ind i bilen og forlader politistationen.

Rebild Kommune: Helt uacceptabelt

Vi ville gerne have spurgt Rebild Kommune, hvordan de ser på sagen, og om de kunne have gjort mere for at sikre deres ældre borgere mod tyverier af den slags, der har foregået. Men det var ikke muligt at få et interview med Centerchef for Pleje og Omsorg i Rebild Kommune, Birgitta Sloth Christiansen, i dag. I en mail svarer hun dog følgende:

Hvor alvorligt ser I på sagen om den tyverisigtede hjemmehjælper fra Rebild Kommunes hjemmepleje?

Det ser jeg på med meget stor alvor. En medarbejder der på den måde misbruger tilliden hos nogle af vores borgere der har brug for vores hjælp, er naturligvis fuldstændig uacceptabel.

Hvad gør I nu for at sikre, at jeres ældre borgere vil føle sig trygge ved at få besøg af hjemmehjælpere?

I den konkrete sag har vi etableret en hotline, hvor borgere og pårørende kunne kontakte os. Vi har haft få opkald, og der har været stor forståelse fra alle for, at det er en særlig situation. Vores ledere og medarbejdere i hjemmeplejen har generelt oplevet samme reaktion fra borgerne. Når vi ansætter nye medarbejdere, følger vi en række procedurer der sikrer at vores hjemmehjælpere er højt kvalificerede.

Kan man stole på de hjemmehjælpere, der er ansat i Rebild Kommunes hjemmepleje?

Vores medarbejdere er både dygtige og engagerede, og såvel jeg som den øvrige ledelse har fuld tillid til dem.

Kunne I have gjort noget anderledes fra kommunens side i forbindelse med ansættelsen af den sigtede?

Man kan aldrig gardere sig 100 % mod ansatte, der bryder borgernes og vores tillid. Når vi ansætter medarbejdere i hjemmeplejen, tager vi referencer fra tidligere ansættelser, og det gjorde vi også i dette tilfælde, og der var intet der gav anledning til ikke at ansætte og have tillid til pågældende person. Når vi ansætter nye medarbejdere, følger vi således en række procedurer, der skal medvirke til at sikre, at vores hjemmehjælpere har de rette kvalifikationer.

Foruden de mange smykker beslaglagde politiet også store møntsamlinger fra den sigtede hjemmehjælpers ejendom.
Foruden de mange smykker beslaglagde politiet også store møntsamlinger fra den sigtede hjemmehjælpers ejendom.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Frygter at mange affekter er gået tabt

Aase Holst går endnu en gang rundt om det lange bord med øjnene stift rettet mod de mange genstande på bordet. Udover halskæden leder hun efter sin mors forlovelsesring, da den også er blevet væk sammen med halskæden og formentligt har været en del af tyvens udbytte.

- Den symboliserer jo kærlighed til min mor fra min far. Så enkelt kan det siges, fortæller hun.

Derfor ærgrer det hende også, at forlovelsesringen ikke er at finde blandt de mange smykker. Meget kunne tyde på, at ringen muligvis er blevet solgt videre.

- Vi kigger naturligvis også på motiverne for at stjæle, og de indebærer jo ofte, at man kan tjene nogle penge. Så det er meget muligt, at mange værdigenstande allerede er blevet omsat til kontanter, siger politikommissær Mikkel Brügmann.

I en årrække har en hjemmehjælper i Rebild Kommunes hjemmepleje formentlig stjålet over flere hundrede forskellige smykker, medaljer og forskelligt julepynt. Nu er politiet gået igang med at opsøge de mange tyvekosters retmæssige ejere.


Selvom Aase Holst ikke fik alt det, hun havde håbet på med sig hjem, glæder hun sig alligevel til at fortælle sin 94-årige mor, at en af hendes halskæder er dukket op.

- Hun ved ikke, jeg er taget herud i dag, fordi jeg ville ikke sætte hendes forhåbninger op, hvis det viste sig, der ikke var nogle af hendes ting her. Men hun bliver helt sikkert glad for at noget trods alt er blevet genfundet.

Politiet efterforsker stadig sagen, og derefter bliver den overdraget til anklagemyndigheden. Når sagen har kørt ved en domstol, vil de mange smykker blive returneret til deres retmæssige ejere.

Har du mistanke om, at du eller en du holder af har mistet værdigenstande, samtidig med at personen har modtaget hjemmehjælp fra Rebild Kommune? Så kan du se hele politiets tyvekostekatalog lige her.


Seneste nyt

fra Nordjylland