LIGE NU:

Anderledes exit - han vil helst ikke tage mandatet med sig

Kim Edberg Andersen forlader Dansk Folkeparti og skifter parti til Nye Borgerlige.

Kim Edberg Andersen er den hidtil mest prominente Dansk Folkeparti-politiker i Nordjylland, der siden partiets katastrofevalg i 2019 har meldt sig ud. Han er både udvalgsformand og folketingskandidat - og var i 2019 ganske tæt på at havne på Christiansborg.

I Region Nordjylland forlod en anden DF-folketingskandidat, Peter Sørensen, i marts 2020 ganske vist også Dansk Folkeparti. Men det skyldtes angiveligt især uoverensstemmelser med en byrådskollega i Thisted, det tidligere folketingsmedlem Ib Poulsen, og Peter Sørensen har ikke meldt sig ind i noget andet parti.

I Frederikshavn forlod begge DF-byrådsmedlemmer i efteråret partiet. Her skyldtes det utilfredshed med en ny opstillingsform ved kommunalvalget til november. Også i Mariagerfjord mistede DF tidligere i valgperioden et af sine byrådsmedlemmer.

Kim Edberg Andersen fra Nørager - der angiveligt fortsat vil slås for ældre og dyrevelfærd, men nu som folketingskandidat i Nye Borgerlige - forklarer sit farvel med, at hans “energi passer bedre i Nye Borgerlige”.

Ved folketingsvalget i 2019 var han mindre end 300 stemmer fra at komme i Folketinget. 2019 nordjyder stemte personligt på ham, og han er derfor i dag førstesuppleant til tinget. Desuden sidder han i byrådet i Rebild.

På eet punkt adskiller Kim Edberg Andersens exit sig - måske - fra de fleste andre folkevalgte, der har skiftet parti. Både på Christiansborg og i byråd har et stort antal medlemmer de seneste år forladt deres parti, men næsten alle har uden videre beholdt mandatet. Det er sket med en argumentation om, at vælgerne jo stemte på dem! Kim Edberg Andersen har meddelt Rebild Kommune, at han på grund af partiskiftet af principielle grunde ønsker at overlade sin plads i byrådet til den næste på listen. Det er dog usikkert, om reglerne i hans tilfælde giver mulighed for det. Er det ikke tilfældet, bliver han i byrådet året og valgperioden ud, men som repræsentant for Nye Borgerlige.

I Folketinget gælder andre regler. Kim Edberg Andersen har her gjort det klart, at han i påkommende tilfælde vil sige nej til at træde ind som stedfortræder i Folketinget, selv om han frem til næste valg vil have ret til det, såfremt et af DF’s to nordjyske folketingsmedlemmer får forfald. 


25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

80_percent

play Nordjyske piloter drager mod Kreta på mission

25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

Til forsiden

Til forsiden