Carl Emil er i nødpasningsordning: - Jeg er ikke vild med at være alene

Onsdag er de fleste folkeskoler i Nordjylland betydeligt tyndere befolket end normalt. Regeringen hjemsendte i sidste uge alle danske skoleelever fra og med onsdag, men få elever har ikke andre muligheder, end at møde op i nødpasning.

Der er atypisk stille på Sortebakkeskolen i Nørager onsdag formiddag. De mange tomme klasselokaler, der ligger som perler på en snor på hver sin side af de brede gange, rummer normalt for cirka 400 elever fra 0. til 9. klasse. Men de er nu hjemsendt til virtuel undervisning, efter coronasmitten har fået lidt for godt fat i danskerne i december. 

Det er dog ikke samtlige elever, der er blevet hjemme i dag. Den flok elever, hvor forældrene af den ene eller anden årsag ikke kan passe børnene, kan stadig komme i skole i den såkaldte nødpasningsordning.

Her på Sortebakkeskolen er en af de elever 10-årige Carl Emil Aage Lauridsen fra 4. klasse. Og han er udmærket klar over, hvorfor mange af hans venner sidder hjemme i dag. 

- Nogle af mine venner er blevet smittede, og vi har haft smittede lærere, så der er nok meget godt, de fleste af os er derhjemme, siger han, da TV2 Nord snakker med ham i onsdagens matematiktime.

Med sine store headphones og sin computer kan Carl Emil Aage Lauridsen følge med i sine læreres virtuelle undervisning.
Med sine store headphones og sin computer kan Carl Emil Aage Lauridsen følge med i sine læreres virtuelle undervisning.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Carl Emil Aage Lauridsen er en af cirka 30 elever her på Sortebakkeskolen, der er blevet hjemsendt som alle andre elever, men hvor de - af forskellige årsager - ikke kan være derhjemme. For det meste fordi forældrene ikke kan arbejde hjemmefra, og fordi børnene ikke kan være alene hjemme. 

- Nogle af mine klassekammerater synes, det er megafedt at være alene hjemme. Men jeg kan bedre lide, når der er nogle folk omkring mig, siger Carl Emil Aage Lauridsen, og fortsætter:

- Jeg lærer meget mere af at være i skole, end hvis jeg er derhjemme. Det er nemmere at få hjælp her, når man har brug for det.

Nødpasning er en nødvendighed

Gitte Rubæk er skoleleder på Sortebakkeskolen, der som så mange andre skoler i både Nordjylland og resten af Danmark døjer med smitte blandt elever og ansatte. Derfor bliver der også gjort en indsats for at sikre, at smitte vil få svært ved at sprede sig, hvis den skulle opstå i gruppen af elever, der benytter sig af nødpasningsordning. 

- Vores elever er inddelt i grupper af omkring seks i hver gruppe, så hvis der skulle opstå smitte, så har vi forholdsvis korte smittekæder. Derudover har vi delt legepladsen op i forskellige dele, og børnene holder frikvarter på forskellige tidspunkter, siger Gitte Rubæk. 

På Sortebakkeskolen er det kun elever i nødpasningsordning og fra specialklasser, der møder fysisk op på skolen inden juleferien.
På Sortebakkeskolen er det kun elever i nødpasningsordning og fra specialklasser, der møder fysisk op på skolen inden juleferien.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Hun fortæller, at nødpasningsordningen primært bliver brugt af elever med udearbejdende forældre. Det er også tilfældet for Carl Emil Aage Lauridsen.

Hans mor Lone Mikkelsen driver Kop og Kande i Hobro, og er lige nu i gang med årets travleste shoppingtid. 

- Det er simpelthen bare så vigtigt, at vi har den mulighed for at sende ham i nødpasning. Samfundet er jo ikke gået ned, fordi skolerne er blevet lukket, så vi bliver jo også nødt til at fortsætte med at passe vores arbejde, siger Lone Mikkelsen.

Hvis det ikke var muligt for Carl Emil Aage Lauridsen at komme i skole, ville alternativet være, at han skulle med mor på job.

- Det ville være noget kun presset. Så ville han sidde ude i frokoststuen med iPad, Chromebooks, og hvad de nu ellers hedder. Og det tror jeg ikke, han ville lære særlig meget af, siger Carl Emils mor.

Med årets travleste periode for en lokal butiksejer er det ikke muligt for Carl Emil Aage Lauridsen at blive passet af sin mor Lone Mikkelsen.
Med årets travleste periode for en lokal butiksejer er det ikke muligt for Carl Emil Aage Lauridsen at blive passet af sin mor Lone Mikkelsen.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

En (mere) normal hverdag venter

Tilbage på Sortebakkeskolen ville skoleleder Gitte Rubæk helst have normal undervisning frem til jul. Men hun forstår baggrunden for regeringens beslutning om at sende alle elever hjem godt en uge før tid.

- Havde det været en mulighed for os at fortsætte, ville vi helt sikkert helst have gjort det. Det vil børnene også. Børnene reagerede med øv, da de fik at vide, at den nu igen står på hjemmeskole, siger Gitte Rubæk.

Også 10-årige Carl Emil Aage Lauridsen ser frem til at få sin almindelige hverdag med skolekammerater og normal undervisning tilbage. 

- Jeg glæder mig mere til en normal skoledag, end jeg glæder mig til jul, siger 4. klasseseleven.

Onsdag kom der nye retningslinjer for de danske grundskoler, der blandt andet guider folke-, fri- og privatskoler. I dem meddeler sundhedsmyndighederne, at de endnu en gang opfordrer forældre til at lade deres børn vaccinere, og at forældre anbefales at teste deres skolebørn to gange om ugen med selvtest, som skolerne skal levere til børnene. 

Det bliver taget godt imod hos Lone Mikkelsen.

- Jeg tænker, at selvfølgelig kan vi det. Og jeg vil hellere, at vi kan få stoppet smitten i tide, fremfor at børnene er kommet i skole, og vi skal hive dem hjem igen. Så det lyder fornuftigt at forsøge at få stoppet det. Jeg kommer hvert fald til at teste mine børn.


Seneste nyt

fra Nordjylland