Crowdfunding redder Ravnkildes købmand

01:59

Købmanden i Ravnkilde er langt fra den eneste, der er blevet reder af crowdfunding. Tilbage i 2016 besøgte vi købmanden i Øster Brønderslev, der også har haft stor glæde af gavmilde lokale.

Borgere har gennem crowdfunding ydet et lån på 450.000 kroner til den lokale og tidligere lukningstruede købmand.

Ravnkildes lokale købmand var hårdt presset på økonomien, og en lukning truede. En lukning kan have store konsekvenser for et mindre lokalsamfund, og ofte er butiksdød det samme som faldende huspriser. Derfor glæder det Landdistrikternes Fællesråd og De Samvirkende Købmænd, at borgere i og omkring Ravnkilde har været i stand til på 20 dage at indsamle 450.000 kroner via crowdfunding. 

- Det er helt fantastisk, at vores lokalsamfund står sammen og bakker op om at bevare købmandsbutikken. At lånet kommer fra lokalområdet er enormt vigtigt, for det er deres opbakning, som butikkens overlevelse afhænger af i fremtiden, siger Anne-Mette Bak Nielsen, der er en af initiativtagerne til indsamlingen, hvor både private og virksomheder har bidraget med alt fra 200 kroner til 37.800 kroner. 

Ifølge en analyse fra Dansk Ejendomsmæglerforening foretaget for De Samvirkende Købmænd falder huspriserne ofte med omkring 10 procent, hvis byens sidste dagligvarebutik lukker. De håber derfor, at andre mindre byer vil følge Anne-Mette Bak Nielsen og resten af Ravnkildes eksempel, hvor de blandt andet har søgt ekstern hjælp hos virksomheden Lendino, der har specialiseret sig i digitale løsninger inden for crowdfunding.  

- Vi bliver ofte kontaktet af købmænd, der har fået nej af bank og/eller realkreditinstitut til nødvendige investeringer, og her kan crowdfunding være redningen, der samtidig skaber større lokal opbakning til butikken. Vi glæder os over at have fundet en samarbejdspartner i Lendino, der konkret har mulighed for at hjælpe vores medlemmer til et netværkslån, siger John Wagner, der er administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd. 

Købmanden i Ravnkilde er langt fra den eneste, der er blevet redet af crowdfunding. Tilbage i 2016 besøgte vi købmanden i Øster Brønderslev, der også har haft stor glæde af gavmilde lokale. 

Forsiden lige nu