Dannie Druehyld fylder 70: "Man siger jo, at hekse bliver 3000 år"

Heksen fra Rold Skov, Dannie Druehyld, fylder 70 år. Foto: Daniel Mikkelsen

02:47

Danmarks eneste officielle registrerede heks, Danni Druehyld fylder 70 år, i mere end 30 år har hun levet med og i naturen i Rold Skov, og Heksen lever stadig af noget af det mad naturen byder sig til med, især om sommeren. Danni Druehyld har sin daglige gang i Rebildcenteret ved Tingbæk Kalkmine, hvor hun har indrettet en lille stue, og her komer mange glade skolebørn forbi, og høre fortællinger, og går tur i skoven med Danmarks ældste heks

1 af 2

Den Danmarkskendte heks fra Rold Skov, Dannie Druehyld fylder 70 år. Det er en taknemlig kvinde, som runder det skarpe hjørne.

Officielt er Dannie Druehyld blevet folkepensionist, men en ægte heks stopper jo nok aldrig helt med at virke som heks, fortælle og naturen og lave arrangementer for dem, der gerne vil med ud i Rold Skov og høre heksens fortællinger.

Sådan er det i hvert fald for Dannie Druehyld, heksen i Rold Skov, som fredag fylder 70 år, men ikke er færdig med at fortælle. På Heksens Værksted i Rebildcentret og ved mange andre arrangementer, deler hun fortsat ud af historier og viden om naturen.

For en heks som Dannie Druehyld er 70 år ingen alder.

- Man siger jo, at en heks bliver 3000 år, men vi får se. Jeg tror, hekse bliver gamle, fordi hvis du lever hvert øjeblik, så bliver du gammel, fortæller Dannie Druehyld, mens hun viser TV2 Nord rundt i Rold Skov.

Blandt andet lægges vejen forbi Dannie Druehylds yndlingstræ, som hun i øvrigt får i fødselsdagsgave. Hun tegner og fortæller også om skovens planter, som hun kender ud og ind.

I mere end 30 år har hun levet af, med og i naturen. Engang syntes folk, at det var lidt sært at gå rundt og spise af naturens planter og urter, men det er ikke længere noget, der får folk til at kigge skævt til heksen i Rold Skov.

- Min mærkelighed er jo blevet moderne. For eksempel det at spise råkosten fra naturen, siger Dannie Druehyld, som mener, at hendes livsstil er en af forklaringerne på, at hun har nået de 70 år..

- Her på egnen siger de jo, at jeg ikke kan dø, fordi jeg har haft så mange dødsyge sygdomme, som jeg har overlevet. Altså også ved lægers hjælp, vil jeg så sige, men også ved rødbede. Lige nu er jeg på rødbede og araniasaft og mælkebøtte, fortæller heksen.

Den nu 70-årige heks fortæller, at hun hver dag er taknemlig over sit liv og det sted, hun har valgt at bo.

- Jeg står op om morgenen og siger "tak fordi jeg lever", og hver gang, jeg går i byen, siger jeg tak, fordi folk er så venlige. Her er langt til naboer og højt til himlen. Det giver en meget meget venlig mennesketype. Det er himlens land, Himmerland, med højt til himlen.

Forsiden lige nu