LIGE NU:

Fire lokale firmaer har vundet de tekniske opgaver i Regan Vest

Det bliver et team af fire lokale firmaer fra Støvring, Hobro, Aalborg og Aarestrup, der sammen skal opdatere de mange tekniske installationer i bunkeren REGAN Vest, så den lever op til nutidens byggeregler – herunder brandsikring, redningsforhold, ventilation, indeklima og energiforbrug. Før det sker, kan Nordjyllands Historiske Museum ikke åbne dørene for publikum.

Det er ikke nogen helt almindelig opgave, de forskellige teams har budt ind på. I 2014 blev bunkeren, Regan Vest, fredet af Slots- og Kulturstyrelsen, og derfor skal de moderne installationer, der nu skal laves i bunkeren, skjules, så bunkeren fortsat fremstår så autentisk som overhovedet muligt. De installationer, der ikke kan skjules, skal udformes, så de ligner noget, der altid har været der.

quote Bunkeren REGAN Vest er helt unik, fordi den i modsætning til så mange aldre koldkrigsbunkere fremstår med alt originalt interiør

Museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum

Den opgave tilfalder nu VVS-firmaet DTEK fra Støvring, KT Electric fra Aalborg, Lillegården Ventilation fra Hobro og Aarestrup Tømrerforretning. Nordjyllands Historiske Museum har de seneste to år arbejdet tæt sammen med Nordjyllands Beredskab, Rebild Kommune, Slots- og Kulturstyrelsen samt COWI som bygherrerådgiver for at definere de mange store og små opgaver, der tilsammen udgør det udbud, der ligger til grund for opgaverne.

- Bunkeren REGAN Vest er helt unik, fordi den i modsætning til så mange aldre koldkrigsbunkere fremstår med alt originalt interiør, og en af vores fornemste opgaver som museum er at bevare bunkerens autentisitet for publikum og for eftertiden. Så selv om der er tale om et anlægsarbejde til en samlet sum tæt på ni mio. kr., så skal de kommende gæster i anlægget helst ikke kunne se, hvad pengene er brugt til”, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum, som skal åbne REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum.

Nutidens krav

Det var Forsvarsministeriet, der i al hemmelighed planlagde og lod bunkeren REGAN Vest opføre tilbage i 1960’erne, og det skete uden nogen former for byggetilladelser og med fokus på helt andre ting, end man har i dag. Dengang var der fokus på at beskytte mod udefra kommende farer, så derfor er der kun én udgang fra beboelses- og arbejdsområdet i bunkeren.

Så var der kun ét sted, hvorfra man skulle forsvare sig mod fjendtlig indtrængen. Men i dag kræves minimum to udgange, så man ikke bliver fanget f.eks. i tilfælde af brand, og det betyder, at de skal etableres en ny evakueringsvej fra bunkeren op til overfladen – 60 meter oppe.

Et andet eksempel på nye installationer er etablering af brandventilation, så røg fra en brand ikke spredes. I de fleste byggerier vil man i dag bruge vinduer og andre åbninger, men det er af indlysende årsager ikke muligt her. I stedet skal der bores to nye skorstene hele vejen ned til hulrummet i kridtbakken omkring bunkeren. Hulrummet skal fungere som et røgkammer, som derefter forsynes med tyve nye brandspjæld.

De fire nordjyske opgaver – kort skitseret

 

Flere opgaver i bunkeren

De opgaver, de fire firmaer nu skal i gang med, udgør i virkeligheden kun halvdelen af det arbejde, der skal udføres, før bunkeren er klar til publikum. Blandt andet skal der også etableres evakueringshejs ved nødudgangen, bores to nye skorstene, etableres sikkert kommunikationsnetværk, og endelig skal alle rum og genstande i bunkeren sikres med alarmer. Når håndværkerne er færdige – og inden åbningen – skal alt males i de originale farver.

Sideløbende med arbejdet i bunkeren etableres en ny udstillings- og velkomstbygning tæt herved. REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum åbner i slutningen af 2021.

I 8. afsnit af Danmark i kold krig går vi under jorden og besøger tre bunkers. Først skal vi til Odense og se byens civile kommandocentral sammen med tidligere politimand, som kom her hver onsdag for at afprøve luftalarmen. I Bernstorffparken i Gentofte viser en sektionschef fra Civilforsvaret os rundt i den regionsbunker, hvorfra indsatsen i Storkøbenhavn skulle ledes. Og endelig bevæger os helt ind i REGAN Vest, regerings og kongehusets kæmpestore bunker i Rold Skov, for at se, hvad der egentlig gemmer sig for enden af den 300 meter lange tunnel.
310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

play Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

Til forsiden

Til forsiden