Forfatter indvier koldkrigsmuseum: - Det har været en stor del af mit liv
- Det er meget stort. Jeg er så glad for, at det her fantastiske museum er kommet op at stå, siger Leif Davidsen.
Forfatter og tidligere Moskva-korrespondent stod for indvielsen af den tidligere koldkrigsbunker Regan Vest.
Leif Davidsen klippede i dag den røde snor til den officielle indvielse af den tophemmelige bunker, der skulle huse regeringen og Kongehuset i tilfælde af atomkrig.
- Jeg synes, det er et fantastisk kold krigs-monument, og jeg er så glad for, at det bliver åbnet for offentligheden nu.
Som Moskva-korrespondent for DR i 1980’erne var han et af de danske ansigter på den kolde krig. Derfor var det en særlig oplevelse for ham at stå for indvielsen af Regan vest i dag.
- Den har været en stor del af mit eget liv, både personligt og i mit arbejdsliv, for jeg har levet midt under det, siger Leif Davidsen.
Tæt på at gå galt
Den tildigere Moskva-korrespondent har hjulpet til med åbningen af museet siden 2016, og her gik det op for ham, at han muligvis også har en anden personlig tilknytning.
Leif Davidsen aftjente nemlig værnepligt ved Bornholms Værn i 70’erne, og da han kom hjem med sin soldaterbog, var der en lille rød seddel, hvor det fremgik, hvor han skulle mobiliseres i tilfælde af krig.
- Med den røde seddel var man forrest i kæden. Der stod faktisk, at jeg skulle uophørligt medbringe et par ekstra sokker og en madpakke og stille mig ved en lokalitet i Rold Skov. I dag tænker jeg, om det mon var her, jeg skulle bevogte.
Når Leif Davisen tænker tilbage på tiden under den Kolde Krig, er det med stor alvor.
- Kun tåber savner den kolde krig. Det var faktisk tæt på at gå galt, og så ville der ikke være noget tilbage. Så havde vi ikke stået her i dag, siger han.
Det 5500 kvadratmeter store bunkeranlæg sætter gang i tankerne hos den tidligere korrespondent. For hvis den Kolde Krig var blevet varm, var det ifølge Leif Davidsen endt katastrofalt.
- Jeg tænker også nogle gange, at hvis man var nede i den bunker, ja så var man forseglet, men hvad var det så, man kom op til? Et askeland? Et smadret, ødelagt samfund?
En tid, der er vendt tilbage
På dagen for indvielsen vil Leif Davisen blandt andet sætte Regan Vest ind i en demokratisk kontekst. Bunkeren var nemlig et forsøg på at forsvare det danske demokrati, hvis krigen skulle bryde ud.
Med regeringen, kongehuset og et par journalister fra Danmarks Radio siddende i bunkeren, kunne der stadig laves love og kommunikeres med befolkningen.
- Det er et cadeu til det danske demokrati. Grundloven skulle holdes, så det kan ikke nytte noget, selv i de værste tider, at vi ikke beholder demokratiet.
Ifølge Leif Davidsen er Regan Vest repræsentant for en tid, som på en eller anden måde er vendt tilbage, dog ikke lige så alvorlig, som dengang.
- Jeg tror den Kolde Krig var mere skrækindjagende. Det var en terrorbalance mellem to store indædte modstandere, der holdt hinanden i skak. Selvfølgelig lever vi i en risiko i dag, fordi Vladimir Putin rasler med atomvåben, men jeg tror ikke han vil bruge dem, når det kommer til stykket, siger Leif Davidsen.