Hvis bomberne faldt, skulle journalist med i den hemmelige bunker: - Det havde været skræmmende

Hvis den kolde krig var blevet varm, skulle Søren Wormslev sammen med regeringen og kongehuset opholde sig i den hemmelige bunker, Regan Vest.

Søren Wormslev blev som nyuddannet journalist i 1984 ansat i DR. Få år efter blev han spurgt, om han ville være en del af holdet, der skulle sidde nede i det tophemmelige anlæg, Regan Vest. 

Det indebar, at han i hemmelighed skulle deltage i øvelser, hvor nogle varede flere døgn. 

- Det var specielt at sidde i bunkeren og være lukket inde i et par døgn. Da tænkte jeg da over, hvis det var virkelighed, og jeg ikke kunne tage hjem igen, når øvelsen var slut. Det havde været skræmmende, fortæller Søren Wormslev. 

Alvoren gik først op for ham senere

I dag blev den tidligere kold krigs-bunker Regan Vest officielt indviet som museum. Fra på mandag kan alle interesserede komme helt tæt på stedet, hvor regeringen og kongehuset skulle opholde sig, hvis Danmark blev angrebet under den Kolde Krig.

Foruden at beskytte regeringen og kongehuset, så var det også vigtigt at bevare kommunikationen til danskerne.  

- Det var vigtigt, at befolkningen kunne følge med, hvis der skete noget, og derfor var det vigtigt, at nogle journalister kunne sende radio dernede fra, fortæller Søren Wormslev. 

Da han deltog i øvelserne var han midt i 20'erne.

- Jeg var ung og nyuddannet dengang. Først efterfølgende har jeg tænkt over, hvor alvorligt det kunne have udviklet sig. 

- Det var lidt som at sidde og spille et krigsspil. Nu hvor der er voldsomme ting, der sker i andre lande, så sidder man og tænker over det, for det var jo lidt de scenarier, vi sad og øvede os på. Det kunne have været meget alvorligt, siger han. 

Der var tænkt på det hele

Søren Wormslev fortæller, at han i de år, han var tilknyttet Regan Vest, ikke var synderligt bekymret for, at en atomkrig skulle bryde ud. Han kunne fornemme, at truslen fra øst var ved at stilne af, og der gik da heller ikke længe, før muren faldt.

Det fascinerede ham at se, hvordan et minisamfund med alle livsvigtige funktioner fungerede, når han besøgte bunkeren for at forberede sig på de opgaver, han i så fald skulle udføre.

-  Der var virkelig tænkt på det hele. Jeg er meget overbevist om, at hvis det frygteligste var sket, så ville stedet have fungeret. Jeg kan ikke komme i tanker om en situation, der kunne opstå, hvor der ikke var tænkt over det. 

Søren Wormslev har ikke besøgt bunkeren, siden hans sidste havde øvelse i begyndelsen af 90'erne. Nu hvor museet er åbnet, ser han frem til at komme på besøg. 

- Jeg har bestilt en rundvisning, og jeg glæder mig meget. Jeg er spændt på at se den gamle trykknap telefon, dokumenterne fra dengang og skrivemaskinerne, vi skrev på. 

10 skarpe om Regan Vest

1. Atomsikker bunker, der blev opført i al hemmelighed i årene 1963-1968.

2. Bunkeren havde til formål at huse både regering, kongehus og forsvar i tilfælde af en tredje verdenskrig, og den har stået klar til netop det i mere end fire årtier.

3. Anlægget er 5.500 m2 stort og fordeler sig på fire betonringe, der ligger ovenpå hinanden to og to.

4. Det er nærmest en underjordisk by med plads til 350 personer – fordelt på 232 rum.

5. REGAN Vest er en forkortelse for Regeringsanlæg Vestdanmark.

6. Bunkeren kan modstå en mindre atombombe.

7. REGAN Vest er bygget ind i en kridtbakke og ligger på det dybeste sted ca. 60 meter under overfladen.

8. Anlægget rummer alt, hvad der skal bruges for at holde en hverdag kørende; køkken, depotrum, lægeklinik, maskinrum m.m.

9. 2014 valgte Kulturstyrelsen at frede anlægget, som i dag står komplet med alt originalt interiør. Fredningen var det første skridt mod at åbne REGAN Vest for offentligheden.

10. Det nye museum åbner 13. februar og består af elementer, hvoraf bunkeren er den primære attraktion. Det har modtaget omkring 74 millioner kroner i tilskud fra ni aktører og et årligt driftstilskud fra den danske stat på 2,6 millioner kroner.

Kilde: Realdania.dk





Seneste nyt

fra Nordjylland