Kæmpe sølvskat fra vikingetiden fundet ved Blenstrup

Lige nu er arkæologer i gang med at grave en sølvskat op fra den nordjyske muld. Der forventes at være op mod 150 sølvmønter fra vikingetiden.

En masse sølvmønter er dukket op på en pløjemark ved Blenstrup. Sølvmønterne er fra vikingetiden, altså omkring år 1000.

Arkæologerne fra Nordjyllands Historiske Museum har undersøgt stedet. De har konstateret, at der ikke bare er tale om få mønter, men en vaskeægte skat, som de lige nu er i gang med at grave op. Der er både danske og engelske mønter.

- Det er aldeles usædvanligt. Det ser ud til at være en møntskat fra midten af år ettusinde. Det er kæmpestort, siger Christian Vrængmose Jensen, der er arkæologerne hos Nordjyllands Historiske Museum.

Op mod 150 sølvmønter fra vikingetiden er fundet ved Blenstrup.
Op mod 150 sølvmønter fra vikingetiden er fundet ved Blenstrup.
Foto: Michael Schmidt Thomsen

Arkæologerne regner med, at der er op mod 150 mønter. De skal nu have skatten sikret, og efterfølgende undersøge, hvorfor mønterne ligger netop her. Gættet er, at der måske har ligget i et hus, hvori de var gemt.

- Det er spændende at se, hvad der dukker op. Om der dukker andet op end mønterne. Det kunne være sjovt med nogle smykker og andre spændende sølvting, der tit hører med til de her skatte, siger Christian Vrængmose Jensen.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland