01:58

Landmand fra Skørping har Danmarks højestydende køer: Køer i Himmerland har danmarksrekord

Niels Haahr driver gården Anderstrup Holstein som fjerde generation - og noget tyder på at dyrene trives for de kvitterer med en høj ydelse.

Det nærmest sprøjter ud med mælk fra Niels Haahrs køer.

Køerne giver nemlig mere mælk end andre danske køer.

En gennemsnitlig dansk malkeko giver 10.500 kilo mælk om året, men på gården Anderstrup Holstein ved Skørping er ydelsen per ko næsten 50 procent højere. Hver ko giver 16.215 kilo om året. Det er Danmarksrekord. Og forklaringen er ganske ligetil.

- Det er jo i bund og grund sådan, at for at den kan producere mælk, så skal den føle sig tilpas, fortæller landmand, Niels Haahr.

Glad ko er lig med mere mælk

Køerne på gården i Skørping har i flere år været besætningen med Danmarks højeste ydelser af mælk, og det er i virkeligheden ikke så svært at få en ko til at yde maksimalt – det handler om omsorg.

- De skal have det godt. For hvis for hvis de har det godt, så optager de mere foder og producerer mere mælk, siger Niels Haahr, mens han giver en ko, der netop har kælvet noget hø.

Det er ud fra den filosofi at Niels Haahr og broren Kristian Haahr driver Anderstrup Holstein. Køerne skal have det godt.

- For at man får højtydende køer, så er hele essensen, at fra de er små kalve, er det vigtigt fra det første minut, at vi gør alt for at den her kalv får en optimal opvækst, siger Niels Haahr.

Staldforholdene er også afgørende for, om køerne præsterer. Staldene er derfor suppleret med en række sengebåse fyldt med sand, fordi i sandet kan der ikke vokse bakterier, så det er rent for yverne og dermed optimalt for køerne at ligge i sand.