LIGE NU:

Nordjysk virksomhed indtager toppen af Tibet

Den Skørping-baserede virksomhed, Acron-Sunmark, har netop idriftsat et kæmpe solfangerfelt i den tibetanske by Langkazi i 4.600 meters højde.

Når man bevæger sig op i over 4.000 meters højde, er der 40 procent mindre ilt end ved havoverfladen.

Derfor burde opsætningen af et 22.000 kvadratmeter stort solfangerfelt i 4.600 meters højde næsten være en umulig opgave.

Ikke des jo mindre er det netop, hvad den Skørping-baserede virksomhed, Acron-Sunmark, har formået.

I den tibetanske by Langkazi, som ligger på det tibetanske plateau 4.600 meter over havets overflade, har virksomheden netop idriftsat det første solvarmebaserede fjernvarmeforsyning i Tibet. Solfangerfeltet er 22.000 kvadratmeter stort og vil fremover dække 90 procent af varmebehovet i den tibetanske by.

- Dette er et pionerprojekt inden for vedvarende energi generelt og storskala solvarme i særdeleshed. Indbyggerne i Langkazi har nu en af de reneste varmeforsyninger i hele verden, siger projektleder i Acron-Sunmark, Kenn Juhl Rohde.

Udover den høje beliggenhed er området også ret afsidesliggende, hvilket betød, at projektets logistik var relativt kompliceret. Alligevel lykkedes det kinesisk-danske joint-venture selskab Arcon-Sunmark Large-Scale Solar Systems Integration Co., Ltd., at færdiggøre arbejdet i løbet af ni måneder.

- Vi er stolte over at have været en del af dette projekt, der med al tydelighed viser, hvad vi i Kina og Danmark formår at skabe, når vi slår pjalterne sammen. Vi håber, at vi kan gå i gang med nye projekter i 2019, siger Kenn Juhl Rohde.

Specialister fra Arcon-Sunmark vil i de kommende måneder oplære medarbejdere fra den lokale kommune i at varetage den daglige drift af storskala solvarmeanlægget og fjernvarmesystemet.

jj

Her er overblikket: Det genåbner onsdag

fisk

Corona hos Thorfisk: Fabrikken midlertidig lukket ned

tog

play Farvel til direkte tog til Vendsyssel vækker kritik: - Vi har lige så meget ret til landsdækkende transport

120417 værtshus øl

play Barer og værtshuse genåbner: - Jeg glæder mig ekstremt

jj

Her er overblikket: Det genåbner onsdag

fisk

Corona hos Thorfisk: Fabrikken midlertidig lukket ned

Til forsiden

Til forsiden