02:18

Vilde heste i Himmerland

En flok vilde heste er i disse dage ved at flytte ind i et stort område ved Lindenborg Ådal

I området Skinbjerg nord for Rold Skov kan publikum i fremtiden kan nyde både hestene og genoprettet natur.

Hestene er af den gamle vilde race Exmoor, og stammer fra flokken af vilde heste på Langeland, og de er hårdføre nok til at håndtere, hvad end det nordjyske klima måtte byde dem.

- De er rigtig gode til naturpleje. De er nøjsome og robuste, og de kan klare det der ude. Selv i snevejr kan der stå sne på ryggen af dem, uden af det smelter, så godt isolerede er de, fortæller Skovfoged i naturstyrelsen Leif Kogsgård Lyngsø. 

De vilde heste skal være naturplejere og hjælpe med til at genskabe naturtypen overdrev, der er kendetegnet ved at være mere lysåbent og fyldt med blomster, sommerfugle og andre insekter.

- Der er masser af skygge og lys og afveksling, så der er rigtig mange blomster og insekter, der har det godt på sådan nogle arealer, siger skovfoged Leif Kogsgård Lyngsø.

Der vil i fremtiden være offentlig adgang i hele det nye store naturområde, som staten erhvervede i sommer, og publikum vil altså med lidt tålmodighed kunne se de vilde heste boltre sig på de 225 hektar.

Der er ingen garanti for at finde dem, men de vil sikkert også komme til at gå stille og troligt ud over de store lysåbne arealer, hvor man kan se dem på lang afstand. Det er jo et flot dyr, siger Leif Kogsgård Lyngsø.  

Der er adgang til området fra en p-plads ved Risevej mellem Gerding og Gl Skørping.